Více času na podstatné

Letiště Vodochody má zpět kladný posudek EIA, jeho rozšíření tak může pokračovat

15.12.2015 18:12

Příprava projektu rozšíření vodochodského letiště bude zřejmě moci pokračovat. Městský soud v Praze vrátil Letišti Vodochody kladný posudek vlivu na životní prostředí EIA, který zrušilo ministerstvo životního prostředí (MŽP). "Pro nás to znamená, že můžeme po nabytí právní moci rozsudku zahájit územní řízení a zažádat o stavební povolení ke stavbě letiště," řekl ČTK ředitel letiště Martin Kačur.

MŽP může proti rozsudku podat kasační stížnost. "Ministerstvo neobdrželo rozsudek soudu včetně odůvodnění. Vyjádříme se poté, co obdržíme výrok soudu. Následně případně zvážíme podání kasační stížnosti," řekla dnes mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

MŽP vydalo kladný posudek EIA Letišti Vodochody před dvěma lety. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali 40 podnětů, úřad začal své stanovisko loni na jaře znovu prověřovat. V červnu ho zrušil s tím, že obsahovalo procesní chyby v oblasti vodního hospodářství a nesprávné navýšení hlukových limitů o takzvanou korekci. Zrušení EIA poté Letiště Vodochody napadlo u soudu. Městský soud v Praze se nejprve odmítl případem zabývat, Nejvyšší správní soud mu to ale v květnu nařídil. Proti rozšíření letiště také vzniklo sdružení Stop Letišti Vodochody. Jeho členem je více než desítka obcí z okolí letiště.


Aktualita 17.12.2015:
Obce budou bránit rozšíření Letiště Vodochody kasační stížností. Obávají se například hlukové zátěže a nedostatečného řešení odvodnění ploch. Stížností budou obce reagovat na rozsudek, který neuznal zrušení posudku vlivů na životní prostředí, které potřebuje investor pro zahájení dalších příprav projektu. Na dnešní tiskové konferenci to řekli mluvčí sdružení Stop Letišti Vodochody, starosta Líbeznic u Prahy Martin Kupka (ODS) a starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (TOP 09). Letiště Vodochody patří do skupiny Penta.