Více času na podstatné

Letos cena vody příliš nevzroste, napřesrok může být hůř

18.01.2016 09:14

Podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR) ceny vodného a stočného v letošním roce mírně vzrostou. To se ale může velmi brzo změnit. Záležet bude podle sdružení na tom, jestli vstoupí v platnost novely předpisů, které jednak zvyšují vyšší poplatky za odběr podzemních vod a zpřísní limity pro vypouštění odpadních vod.

Z údajů, které má v současné době k dispozici Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR vyplývá, že ceny vodného a stočného v roce 2016 na většině území naší země vzrostou jen velmi mírně. „Průměrný nárůst cen by neměl překročit tři procenta oproti cenám v letošním roce,“ předpokládá předseda představenstva SOVAK ČR František Barák.

Podle ředitele SOVAK ČR Oldřicha Vlasáka zůstanou navíc ceny vodného a stočného v řadě regionů na stejné úrovni jako letos, mimo jiné na Náchodsku, Jičínsku, Jihlavsku, Ivančicku, Přerovsku, v Chrudimi nebo na Kladensko-Mělnicku. To se ale může již v roce 2017 změnit.

„Ceny vodného a stočného jsou zatím v zásadě stabilizovány, je tomu však především proto, že dosud nevstoupily v platnost novely zákonů, které budou mít na ceny vody nezanedbatelný vliv,“ upozorňuje Oldřich Vlasák. Podle něj jde například o postupné, až čtyřnásobně vyšší zpoplatnění odběru podzemních vod nebo zpřísnění limitů při vypouštění odpadních vod do vod povrchových, které především u menších čistíren odpadních vod vyvolají státem vynucené investice. Kombinace obou vlivů spolu s nutností zvýšit investice do obnovy kanalizací, vodovodních sítí, úpraven vod i samotných čistíren odpadních vod (ČOV) může již v roce 2017 znamenat výrazně vyšší růst cen vody, než na jaký jsou občané ČR zatím zvyklí. „V některých lokalitách může cena vody vzrůst i o desítky procent,“ poznamenává František Barák.

V tiskové zprávě dále SOVAK ČR uvedl, že dlouhodobě poukazuje na potřebu vyššího tempa obnovy vodohospodářské infrastruktury (vodovody, kanalizace, ČOV a další) s cílem minimalizovat rizika poruch, havárií, ztrát vody v potrubní síti a zlepšit kvalitu pitné vody pro občany ČR. Roční potřeba investic podle něj činí 18 až 20 miliard, ve skutečnosti se ale do obnovy infrastruktury investuje ročně přibližně polovina.