Více času na podstatné

Letošní symposium ODPADOVÉ FORUM nebude jen o odpadech, přidává se totiž voda i ovzduší

18.01.2016 07:33

Pomoci při navazování kontaktů mezi veřejným a soukromým sektorem a i při seznamování podnikatelské sféry s projekty v oblasti aplikovaného výzkumu má opět v plánu již jedenáctý ročník symposia ODPADOVÉ FORUM 2016. Akce konající se v rámci Týdne výzkumu a inovací pro praxi (TVIP 2016) se letos nově rozšiřuje o problematiku vod a ovzduší.

Během uskutečněných deseti ročníků symposia bylo prezentováno celkem 768 odborných příspěvků autorů z 264 různých výzkumných pracovišť. Převládají referáty o průběžných výsledcích řešení projektů vědy a výzkumu (VaV) a pochopitelně vznikají zárodky nových spoluprací. Za posledních deset ročníků se uznávané akce zúčastnilo již 1443 účastníků.

„Každý ročník přináší vždy prezentaci několika velmi zajímavých technologií, které nabízejí nové možnosti využití některých odpadů,“ uvádí Ing. Ondřej Procházka, CSc., programový garant symposia. Například Stavební fakulta VUT v Brně, Slovenská technická univerzita v Bratislavě a Výzkumný ústav stavebních hmot Brno jsou velmi aktivní při hledání způsobů využití nejrůznějších odpadů při výrobě stavebních hmot. „Toto průmyslové odvětví pracuje s takovými objemy výroby, že pokud by se některá z vyvinutých technologií uplatnila v praxi, znamenalo by to i významný odběr určitého odpadu například z papírenského, chemického nebo cukrovarnického průmyslu,“ dodává Ondřej Procházka.

Jedna z nejzajímavějších technologií prezentovaných na ročníku 2015 byla podle programového garanta Ondřeje Procházky o využití problematických popílků s vysokým obsahem nedopalu pro výrobu spékaného kameniva na principu samovýpalu, kdy po zapálení není třeba dodávek žádné další energie.

Letos se symposium nově rozšíří o problematiku vědy, výzkumu a inovací (VaVaI) v oblastech vod a ovzduší. Vzniká tak prostor pro odborné příspěvky na témata jako jsou například čištění průmyslových vod a spalin, získávání cenných látek z odpadních vod, recyklace vody, snižování a měření emisí, kvalita ovzduší a zdravotní rizika.

Symposium ODPADOVÉ FÓRUM pořádá České ekologické manažerské centrum v rámci Týdne výzkumu a inovací pro praxi (TVIP 2016) v termínu od 15. až 18. března 2016 v Hustopečích u Brna. Součástí TVIP bude také odborná konference Průmyslové ekologie, která se letos zaměří na udržitelné hospodaření s fosforem a zelené veřejné zakázky. Třetí částí TVIP bude Aprochem se zaměřením na průmyslové havárie, rizika, materiály a energie. Další informace o TVIP 2016 najdete na www.TVIP.cz. V současné době stále probíhá nábor příspěvků do jednotlivých sekcí konference s termínem do 4. února 2016.

 

Související články:

Průmyslová ekologie 2016: Udržitelné hospodaření s fosforem a zelené veřejné zakázky (13.1.2016)