Více času na podstatné

Lidovky: Omezí nový návrh energetického zákona činnost ERÚ?

04.08.2014 09:26

Energetický regulační úřad (ERÚ) může při stanovení ceny za výkon služby přihlédnout k rozhodnutí státu. ERÚ by měl být schopný spor mezi přepravcem a odběratelem energií rozhodnout. Pokud by tuto svou základní kompetenci částečně či úplně pozbyl, ztrácí jeho další existence smysl.

 

Podle různorodých reakcí na nejnovější kapitálovou transakci společnosti Net4Gas to vypadá, jako by se tato firma utrhla ze řetězu. Jde o standardní finanční rozhodnutí, jak říkají někteří experti, rizikové, jak říkají jiní, či o možné ohrožení bezpečnosti státu, jak soudí Energetický regulační úřad (ERÚ) spolu s některými politiky? Ty bych však jako názorově relevantní asi vypustil, a to kvůli jejich sněmovnímu operetnímu hlasování o míře zdanění pohonných hmot – jejich názor je vždy spíše ozvěnou jiného hlasu.

 

Dobrá analýza věcného i názorového vymezení problému je v článku ČESKÉ POZICE „Obří finanční operace rozzlobila šéfku ERÚ“. Jeho předností je nejen vysoká míra objektivity, ale i silně potlačené komentování tohoto případu. Čtenář sám nechť posuzuje… Využívám této příležitosti ke svému komentáři.

Více: ZDE

 

Zdroj: Lidovky.cz