Více času na podstatné

Londýn přechází na oběhové hospodářství, má být městem nulového odpadu

04.01.2018 18:03

Primátor Sadiq Khan představil ambiciózní plán, díky kterému se má Londýn stát městem nulového odpadu. Podle strategie má Londýn stát tzv. "Zero waste" městem nebo městem s nulovým odpadem. Hlavním cílem je do roku 2026 zcela odklonit biologicky rozložitelný a recyklovatelný odpad ze skládek a do roku 2030 dosáhnout míru recyklace na úrovni 65%. Londýn produkuje okolo sedm milionů tun komunálního odpadu ročně, z čehož pouze polovina se recykluje.

Strategie se zaměřuje zejména na redukci potravinového odpadu a odpadu z jednorázových obalů. Cílem je do roku 2025 snížit potravinový odpad na osobu o 20%. Přestože skládkování odpadu od roku 2005 výrazně pokleslo, Londýn nadále ukládá ročně na skládky kolem jeden milion tun odpadu. Skládky, které přijímají odpad z Londýna, mají do roku 2026 dosáhnout svou kapacitu.

Proto je třeba nejprve odklonit biologicky rozložitelný a recyklovatelný odpad ze skládek a postupně zvyšovat do roku 2030 míru recyklace komunálního odpadu z aktuálních 52% na 65%.

Pokud budou Londýňané produkovat stejné množství odpadu, při narůstající populaci bude stávající systém nakládání s odpady neudržitelný.

K tomu, aby Londýn dosáhl úrovně recyklace 65 procent, musí zlepšit recyklační služby v bytových domech, protože v nich žije až polovina londýnské populace.

K dosažení Khanovho  cíle do roku 2030 musejí Londýňané zvýšit míru třídění z 33% na 42%. Zároveň podle analýzy Waste and Resources Action Programme (WRAP) dosahují obyvatelé bytů o polovinu horší výsledky v recyklaci oproti individuální bytové výstavbě.

V březnu vznikla pracovní skupina "Flats Faskforce" zaměřena na zvyšování povědomí o třídění odpadu a zlepšení přístupu k odpadovým službám v bytových domech. V současnosti má méně než polovina londýnských bytů zabezpečený sběr kuchyňského odpadu. Město se ve své strategii proto zaměřuje na poskytnutí separátního sběru kuchyňského odpadu v každé domácnosti.

Přestože má většina londýnských domácností zabezpečenou komplexní recyklační infrastrukturu, úroveň recyklace stagnuje. Například čtvrt Camden třídí šest hlavních proudů odpadu, šíří osvětu a zabezpečuje týdně sběr kuchyňského odpadu, její úroveň třídění však nepřekračuje třicetiprocentní hranici.

 

 

Dokument ke stažení:

London Environment Strategy

 

 

 

Zdroj: Odpady-portal.sk