Více času na podstatné

M. Kuba: Majitelé solárních parků nepodnikají, jen čerpají dotace. V. Bartuška: Buď bude Temelín, nebo kouřící komíny

25.02.2013 14:46

Kuba: Majitelé solárních parků nepodnikají, jen čerpají dotace. Chceme znát jejich jména

Podporou výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsme dlouhodobě zatížili ekonomiku, říká v rozhovoru pro HN ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Podle něj tento systém jen podporuje korupční prostředí. Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů neměl být nikdy přijat. Dnešní majitelé solárních elektráren podle něj nejsou podnikatelé a jen čerpají peníze z veřejných zdrojů. Nastavení takto masivních dotací prý navíc vždy navádí k tomu, aby rostlo korupční prostředí. Více ZDE, celý rozhovor s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou si můžete přečíst v dnešním vydání Hospodářských novin.
 

Václav Bartuška: Buď bude Temelín, nebo kouřící komíny

Představa, že vítěz temelínského tendru bude mít už letos finální smlouvu na výstavbu dalších dvou bloků jihočeské elektrárny, je mylná. Vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška v rozhovoru pro ČESKOU POZICI vysvětluje další postup. Tuzemská elektrárenská jednička ČEZ by sice letos měla vybrat vítěze výběrového řízení, ale uzavře s ním pouze předběžnou smlouvu, díky níž bude možné dále jednat o vydání územního rozhodnutí a licence.

Finální smlouva bude mnohem později. ČEZ se ovšem také může rozhodnout, že nevybere nikoho. Bartuška upozorňuje, že jaderný průmysl a výstavba jaderných elektráren jsou ohroženy celosvětově – a pro Evropu to platí obzvlášť. Západní kapitalismus je podle něho dnes založen na čtvrtletních výsledcích a tahounem všeho se stává skupina analytiků, jejichž pozornost vůči jakémukoliv tématu vydrží vždy zhruba tři sekundy. „Pokud dnes Čína dává Západu v řadě oblastí na zadek, je to proto, že je schopná uvažovat na desetiletí dopředu,“ říká Bartuška. Rozhovor čtěte ZDE.

 

Zdroj: iHNED.cz, českápozice.cz

 

 

Čtete také:

Přehled víkendových zajímavostí z oblasti energií