Více času na podstatné

Maďarsko zvýšilo energetickou daň

06.06.2012 09:02

Maďarští zákonodárci schválili v pondělí návrh zákona, který udržuje tzv. "Daň Robina Hooda" naživu pod různými podmínkami. Podle portálu Portfolio.hu, sazba daně od roku 2013 se zvýší ze současných 8% na 11% a daň bude vybíraná nejen na energetické firmy (tedy poskytovatelů elektřiny a plynu), ale i na vodovodní a kanalizační společností, stejně jako na regionální společnosti nakládající s odpady.

Vláda již 23. dubna oznámila, že by chtěla nejen udržet, ale i rozšířit daň z příjmu na výrobce energie. Od tohoto opatření se očekává přínos do státní pokladny v roce 2013 až 55 mld. HUF. V praxi to znamená, že i když vláda slíbila postupné zrušení tzv.daně Robina Hooda, daň zůstane v systému. Její míra se měla původně zvýšit z 8% na 18%, ale nakonec byla nová sazba nastavena "pouze" na 11 procent.

Zvláštní daň uvalená na energetické společnosti v roce 2010 bude vyřazena v roce 2012 tak, jak bylo plánováno. V loňském roce měla přinést pro rozpočet 99 miliard HUF. Nová daň byla schválena maďarským parlamentem v pondělí.

Podle portálu Portfolio.hu, schválený návrh zákona je v souladu s předchozí komunikací ze strany vlády, ale novinkou je to, že výnosy půjdou do státního rozpočtu, na rozdíl od předchozí praxe, kdy byly tyto příjmy vyčleněny pro speciální účely (např. na projekty úspory energie).

 

Zdroj: energie-portal.sk