Více času na podstatné

Manhart: Do roku 2024 zakážeme skládkovat komunální odpad

09.09.2014 13:51

V Česku finišuje příprava věcného záměru nového zákona o odpadech. Obsahovat má mnoho změn oproti současnému zákonu o odpadech. Jednou z nejvýznamnějších má být zákaz skládkování komunálního odpadu do roku 2024. Na konferenci ODPADY-LUHAČOVICE 2014 to dnes uvedl Jaromír Manhart, ředitel odboru odpadového hospodářství českého ministerstva životního prostředí.

Podle Jaromíra Manharta se envirorezort snaží při přípravě nového záměru intenzivně komunikovat s odbornou a zainteresovanou veřejností. Tomu je přizpůsobeno i složení týmu zpracovatelů záměru, kteří mají zkušenosti z působení v byznys sféře.

Věcný záměr zákona o odpadech plánuje ministerstvo předložit do připomínkového řízení dříve než zákon o výrobcích s ukončenou životností, který resort připravuje souběžně. Manhart však nevyloučil ani souběžné podání obou norem, resort však požádal o přeložení termínu předložení záměru z 30. září na 30. listopad tohoto roku.

Hlavním cílem ministerstva je odklonit nakládání s komunálním odpadem od skládkování. "V současnosti skládkujeme 54% komunálního odpadu. Tato čísla musíme změnit a překopat, "uvedl Manhart. Česko spaluje 12% komunálního odpadu, počítá i s výstavbou dalších zařízení na energetické využití odpadů.

V současnosti ministerstvo zpracovává hodnocení dopadů nové regulace tzv. RIA.

 

Zdroj: Odpady-portal.sk