Více času na podstatné

Maroko bude solární supervelmocí. Energii chce dodávat i do Evropy

29.10.2015 08:20

Ve Warzazátu se spouští největší solární elektrárna na světě. Komplex čtyř obřích slunečních elektráren pomůže do roku 2020 Maročanům zajistit z obnovitelných zdrojů takřka polovinu potřebné elektřiny. Nevyužitou energii chce Marocké království vyvážet i do Evropy. Projekt na využití dosud neupotřebené síly pouště může tak ze země učinit solární supervelmoc.

Závod bude pracovat s dražší a méně rozšířenou zrcadlovou technologií, která oproti známým solárním panelům dokáže energii vyrábět i po západu slunce.  Každé parabolické 12 metrů vysoké zrcadlo je namířeno na ocelové potrubí, kterým protéká médium - HTF (Heat Transfer Fluid), jehož teplota dosahuje až 393°C a které slouží k přenosu tepla. Dále v tepelném zařízení  je smícháno s vodou tak, že vytvoří páru, která roztočí turbíny generátorů. Čtyři elektrárny vygenerují  580 MW elektřiny, což je dost pro milion domácností.

Solární elektrárna ve Warzazátu přišla podle britského Guardianu na celkem 9 miliard dolarů. Přispěla i Evropská investiční banka, Světová banka a také marocká vláda.

 

Zdroj: IDNES.cz (Maroko se brzy stane solární supervelmocí. Energii bude mít i pro Evropu, 29.10.2015)