Více času na podstatné

Média a nominace Richarda Brabce na post ministra životního prostředí

07.01.2014 07:57

Výrazné kontroverze mezi představiteli české ekologické scény vzbudil záměr budoucího premiéra Bohuslava Sobotky obsadit do čela ministerstva životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO. Sedmačtyřicetiletý poslanec za sebou má kariéru ve vedení hned několika chemických gigantů, a ekologové se proto obávají, že se v nové funkci dostane do střetu zájmů. Lídr hnutí ANO Andrej Babiš ale jakékoli výhrady odmítá, na tiskové konferenci po podpisu koaliční smlouvy si "přihřál polívčičku", když nabízel prezentaci s přehledem investic, které Agrofert v oblasti životního prostředí v posledních letech udělal.

Špidla, který byl kandidátem na ministra životního prostředí za ČSSD, si ale spolupráci s budoucím ministrem pochvaloval. „S panem Brabcem jsem vyjednával koaliční kapitolu životního prostředí a poznal jsem ho jako kultivovaného a zajímavého člověka,“ řekl Špidla Právu. Strach z toho, že by Brabec nebojoval za ochranu přírody, nemá.

Ministr životního prostředí v demisi a poslanec za KDU-ČSL Tomáš Podivínský Brabce nezná a nechce ho zatím soudit. Fakt, že nemá nic společného s oborem, ho nechává chladným. „To, že jsou ekologové zděšení, patří ke koloritu, ze mě také byli zděšení. Jeho kroky budu soudit, až je ve funkci udělá,“ podotkl.

Podle informací Práva Babiš marně nabízel funkci i Ladislavu Mikovi a Rut Bízkové, kteří se vystřídali ve Fischerově vládě, a senátoru Liboru Michálkovi. Ten vedl Státní fond životního prostředí a stál za pádem Pavla Drobila kvůli údajné korupční kauze.

Andrej Babiš prohlásil, že je překvapen vyjádřením ekologických organizací, kterým se nelíbí ministr se zázemím v chemického průmyslu, navíc spojeném s firmou Agrofert. "Že by pan Brabec preferoval zájmy chemického průmyslu, to považuji za absurdní spekulace," dodal Babiš. Se zástupci ekologických organizací by se měl nový ministr setkat příští týden.

 

Richard Brabec

Narodil se 5. července 1966 v Kladně

Vzdělání: absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze

Současné funkce: člen Poslanecké sněmovny (od října 2013), místopředseda hospodářského výboru sněmovny; předseda dozorčí rady Lovochemie, a. s. (společnost je členem skupiny AGROFERT HOLDING, a. s., kterou vlastní šéf hnutí ANO Andrej Babiš); je členem představenstva Svazu chemického průmyslu ČR, vlivné lobbistické organizace.

Praxe: pracoval v řadě průmyslových podniků, především v chemičkách, mj. byl vedoucím odboru financování společnosti UNIPETROL, a. s., finančním ředitelem SPOLANA a.s. a v letech 2005-2011 generálním ředitelem Lovochemie, a. s.; působil či stále působí jako člen statutárních orgánů řady dalších společností; v minulosti pracoval jako generální sekretář Českomoravské komoditní burzy Kladno.

Působení v politice: člen hnutí ANO, předseda ANO v Ústeckém kraji; bývalý člen ODS, později Unie svobody, mimo jiné byl zastupitelem Středočeského kraje (2000-2004; za Unii svobody) a zastupitelem města Kladna (1990-1998; za ODS).

Rodina: ženatý, má dvě děti.

 

 

Související články z médií:

Brabec v čele MŽP? Ekologové se děsí, Babiš ho hájí

Absurdita, protestují ekologové proti Brabcovi z ANO na životním prostřed

Ministr životního prostředí Brabec. Exředitel Lovochemie má bojovat proti tomu, co prosazoval

Babiš po podpisu koaliční smlouvy propagoval Agrofert

Životní prostředí povede Richard Brabec. Chemický průmysl prý preferovat nebude

 

Zdroje: ČT24, Novinky.cz, iHNED.cz, ANO, ČTK