
Více času na podstatné
Medvěd na talíři: Slovensko povolilo odstřel a prodej masa, přelom nebo past?
Slovensko schválilo přelomové opatření – nově umožní odstřel až deseti medvědů hnědých ročně a jejich maso se bude moci legálně prodávat. Dosud bylo zabíjení medvědů v zemi přísně regulováno a maso z ulovených jedinců končilo pouze v rukou myslivců nebo bylo likvidováno. Nové nařízení má pomoci řešit dlouhodobě rostoucí počet konfliktů mezi lidmi a medvědy, jejichž populace se podle odhadů v posledních letech výrazně zvýšila.
Ministerstvo zemědělství tvrdí, že cílem není otevřít hromadný lov, ale zavést systém, který bude regulovaný, průhledný a zároveň zabrání nelegálnímu obchodu s medvědím masem. Podle některých odborníků se však otevírá nebezpečný precedens – mohlo by jít o první krok k širší komercializaci odstřelu chráněných druhů.
Medvědí maso se v Evropě běžně nejí a za delikatesu je považováno jen v několika málo regionech ve východní Evropě a severských zemích. Přísná pravidla lovu ve většině členských států EU a chráněný status medvědů znamenají, že jejich maso je zřídka dostupné a běžně se nevyskytuje v restauracích nebo obchodech. Tam, kde se konzumuje medvědí maso, hygienici varují před rizikem výskytu svalovce, což je parazit, který může u lidí způsobit vážná onemocnění.
Ochránci přírody i část veřejnosti proti kroku ostře protestují. Varují, že komerční motivace by mohla vést ke zneužití pravidel a ohrozit stabilitu populace medvěda hnědého, který je v EU stále považován za chráněný druh. Slovenské úřady ale tvrdí, že jde o přiměřenou reakci na situaci, kdy se medvědi čím dál častěji objevují v obydlených oblastech a představují riziko pro obyvatele.
Zůstává otázkou, zda medvědí guláš skutečně pronikne do běžné nabídky restaurací a domácností, nebo zda se tato změna omezí jen na symbolický akt. V každém případě však Slovensko otevřelo téma, které může v budoucnu rezonovat i za jeho hranicemi – včetně České republiky.