Více času na podstatné

Méně odpadu, víc zodpovědnosti: Češi se připravují na éru přísnějších pravidel pro jídlo i textil

17.09.2025 08:58

Evropský parlament schválil směrnici, která nastavuje ambiciózní cíle v boji proti plýtvání potravinami i textilním odpadem. Do roku 2030 mají členské státy snížit množství potravinového odpadu v domácnostech, obchodech a restauracích o třetinu, zatímco ve výrobě a zpracování potravin se počítá s desetiprocentním poklesem oproti průměru posledních let. Největší zodpovědnost tak padá na domácnosti, protože právě z nich pochází více než 60 procent potravinového odpadu v Česku. 

Nový rámec se ale netýká jen jídla – výrobci textilu budou muset nově zajistit i sběr, třídění a recyklaci oblečení a domácího textilu, podobně jako už dnes funguje systém pro obaly nebo elektrospotřebiče. Obchodníci připomínají, že mnohé kroky ke snižování plýtvání už dávno zavedli, a plošné cíle tak podle nich neberou v potaz reálné rozdíly mezi jednotlivými segmenty. Restaurace varují před nárůstem administrativy a textilní průmysl upozorňuje na nedostatek technologií, problematickou kvalitu recyklátu a nejasnosti ohledně samotné realizace. V praxi však opatření přinesou i ekonomické dopady – náklady na recyklaci a sběr textilu bude muset někdo zaplatit a dále vyvstávájí obavy, že rozdílná implementace v jednotlivých státech EU způsobí nerovné podmínky. Ministerstva chtějí spoléhat nejen na osvětové kampaně a podporu potravinových bank, ale také na postupné změny nákupních návyků obyvatel. Více ZDE