Více času na podstatné

Město Šternberk zavedlo sběr potravinářských olejů z domácností

16.07.2014 12:37

https://www.sternberk.eu/images/stories/2014aktuality/popelnice_oleje_1.jpgMěsto Šternberk zavedlo sběr použitých rostlinných olejů z domácností, které nyní lidé většinou vylévají do kanalizace či vyhazují do popelnic. V minulém týdnu město rozmístlo několik plastových nádob zelené barvy, o objemu 240 litrů. Nádoby jsou opatřeny informačním štítkem s informací co je a není vhodné odkládat do nádoby. Nádoby jsou uzamčené, k vhozu slouží pouze vyřezaný otvor na horním víku nádoby. Použitý rostlinný olej nachází další uplatnění v energetice, stavebnictví i lesnictví.

V současnosti není zaveden jednotný systém nakládání s použitými potravinářskými oleji. Někdo ho vrací do lahví a vyhazuje do kontejneru s komunálním odpadem, jiný ho vylévá do umyvadla či záchodu, a to zrovna není vhodné řešení. Neřízená likvidace olejů a tuků výrazně znečišťuje životní prostředí, ale především také odpadní potrubí a systém kanalizace.

Jen málo občanů ví, že se použité potravinářské oleje dají dále využít a právě proto se město Šternberk rozhodlo nově rozšířit systém separace odpadů o další komoditu, o oleje.

V minulém týdnu město rozmístlo několik plastových nádob zelené barvy, o objemu 240 litrů. Nádoby jsou opatřeny informačním štítkem s informací co je a není vhodné odkládat do nádoby. Nádoby jsou uzamčené, k vhozu slouží pouze vyřezaný otvor na horním víku nádoby.

Nádoby slouží k odkládání použitých jedlých olejů a tuků z domácností (př. fritovací oleje) a ztužených jedlých tuků. Naopak nádoby nejsou určeny pro technické oleje, maziva a kapaliny.

Použité potravinářské oleje musí být odkládány v uzavřených plastových nádobách v maximálním objemu 1,5 litrů. Naplněné nádoby budou sváženy svozovou společností dle potřeby. V případě vzdálené docházkové vzdálenosti mohou občané odevzdávat oleje zdarma ve sběrném dvoře ve Šternberku.

Výkup a recyklaci použitých rostlinných olejů v posledních letech začalo v Česku nabízet několik firem. Olej vykupují od provozovatelů restaurací, školních jídelen i domácností. Sběr použitých potravinářských olejů do speciálních nádob už zavedlo také několik měst, například České Budějovice. V Olomouci mohou lidé rostlinné a fritovací oleje odevzdat ve sběrném dvoře. Výkupní ceny litru rostlinného oleje činí několik korun. Olej se používá k vytápění či jako přídavek do motorového paliva. Potravinářský olej lze použít i jako ekologické mazadlo potravinářských či lesnických strojů.

 

Zdroj: Město Šternberk, ČeskéNoviny.cz