Více času na podstatné

Mezi nejlepší české inovace patří projekt získání pitné vody z prasečí kejdy

24.02.2015 17:37

Česká inovace 2014 V rámci kategorie nadějné inovace, určené pro začínající podnikatele a startupy, zvítězil Výzkumný Technologický Institut s projektem nazvaným pitná voda a peletky z prasečí kejdy. Jde o unikátní systém na filtraci kontaminované vody, kdy se odstředěním oddělí separát z prasečí kejdy a odpadní voda (fugát) se fyzikální metodou bez použití chemie vyfiltruje na pitnou vodu.

Společnost Linet získal s piezoelektrickým snímačem pro měření mechanické odezvy těla prvenství v kategorii inovativní firma. Inovačním nápadem vyhlásila porota projekt pohybový závitový mechanismus z výzkumu ČVUT v Praze. Inovační hvězda se stal projekt Magic box z dílny firmy Projektmedia. Inovaci ve veřejné správě ovládl projekt společnosti Člověk v tísni - portál JSNS.cz.

Pět vítězů soutěže Česká inovace 2014 bylo dnes vyhlášeno v Národní technické knihovně v Praze. Absolutního vítěze soutěže zvolí účastníci Festivalu Česká inovace 2015 v pátek 27. března. Soutěže se účastnilo také České ekologické manažerské centrum - CEMC s projektem hodnocení environmentálních technologií (více o EU ETV).

 

Doporučujeme: Týden výzkumu a inovací 2015, více na www.TVIP.cz

 

Zdroj: ČeskéNoviny.cz (Soutěž Česká inovace 2014 má pět vítězů)