Více času na podstatné

MF Dnes: Zakázané části Šumavy chce ministr Brabec otevřít turistům

29.06.2014 20:48

Ministerstvo životního prostředí chystá revoluční krok, zjistila MF DNES. Chce nejcennější části Národního parku Šumava zpřístupnit turistům, a to i takzvané první zóny, plochy s nejvyšší ochranou přírody. „Chceme, aby divočina byla chráněna, ale nebyla spojována s tím, jestli tam lidé smějí či nesmějí vstupovat, ale naopak aby lidé za jasných podmínek do lokalit směli. Tato změna vychází z letitých zkušeností z národních parků,“ prohlásil  exkluzivně pro MF DNES šéf resortu životního prostředí Brabec při návštěvě Šumavy.

Na návrhu novely se podílí i nový ředitel šumavské rezervace Pavel Hubený. „Jednoznačně chceme první zónu divokou a kompaktní, ale chceme ji lidem ukazovat. Vstup i do prvních zón chceme umožnit plošně, nejen po cestách. Zároveň si ale uvědomujeme, že budou místa, kde bude nutné vstup vyloučit právě kvůli ochraně přírody, například ohroženého tetřeva hlušce,“ uvedl Hubený. Starostové okolních obcí plánu ministra převážně tleskají. Ovšem nevěří, že by se Brabcovi povedlo plochy zpřístupnit přes námitky ekologů a aktivistů. Zároveň už zhruba za měsíc začne správa parku jednotlivé lokality posuzovat, zda a za jakých podmínek tam vpustí turisty. Celkově budou ochranáři hodnotit 25 tisíc hektarů šumavského parku, tedy zhruba třetinu území.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chystá změnu zákona o ochraně přírody a krajiny. Novelu má již v paragrafovém znění a chce ji poslat do sněmovny v září jako alternativu k zákonu o národním parku, který schválil senát a posunul poslancům.

 

 

Zdroj: MF DNES