Více času na podstatné

Česko musí do konce roku rozšířit chráněná území, jinak hrozí pozastavení dotací z EU

09.07.2015 08:59

EU od Česka vyžaduje, aby do konce roku rozšířilo počet území chráněných kvůli vzácným živočichům a rostlinám. Doplněný seznam nyní putuje do vlády k připomínkovému řízení. Ministři pak musí rozhodnout poměrně rychle. Nejzazší závazný termín dohodnutý s EU je konec roku. Pokud to nestihnou, hrozí Česku soud za porušení Smlouvy EU a pozastavení čerpání dotací z evropských fondů. Na ministerstvu mají přitom signály, že Unie je tentokrát připravena jednat opravdu tvrdě, uvedla dnes MF Dnes.

Co se týká případného rozvoje území ať už v zájmu státu, krajů, obcí či soukromých aktivit, tak záměry budou jako doposud podléhat posouzení vlivů na životní prostředí, tzv. procesu EIA. Bude-li záměr ovlivňovat lokality Natura 2000, pak bude v případě jeho negativních dopadů na tyto lokality nutné hledat dostatečná kompenzační opatření v podobě vymezení jiného stanoviště v odpovídající kvalitě, rozšíření hranic EVL atp. Kompenzační opatření se podařilo najít např. při stavbě obchvatu u Břeclavi, který je i přes své umístění v evropsky významné lokalitě možné realizovat.

Pro návštěvníky nových lokalit zařazených do soustavy Natura 2000 se nic nemění. Vyhlášením evropsky významných lokalit se stát zavazuje daná území chránit s cílem zachovat jejich současnou kvalitu. To, jakým způsobem bude ochrana probíhat, ovlivňuje konkrétní předmět ochrany. Podle toho se vyhlašují buď zvláště chráněná území jako např. přírodní rezervace, přírodní památky atp., které mají konkrétní ochranné podmínky definované zákonem, anebo se lokalita ponechává v základní ochraně, kdy platí obecné pravidlo, že lokalitu, resp. druhy či stanoviště je zakázáno poškozovat.

Návrh nyní zamířil do mezirezortního připomínkového řízení, kde zůstane měsíc. Následně půjde návrh do Legislativní rady vlády a v prosinci na jednání vlády tak, aby změny mohly začít platit od ledna 2016. Seznam nových loka lit navrhovaných na doplnění do národního seznamu evropsky významných lokalit - si můžete stáhnout ZDE.

 

 

Anotace předpisů v připomínkovém řízení:

  • Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 318/2013 Sb., o stanovení národního seznamu evropsky významných lokalit
  • Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 166/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, v souvislosti s vytvářením soustavy NATURA 2000

Cílem je doplnit národní seznam evropsky významných lokalit (EVL) v souladu s požadavky Evropské komise a dokončit českou část soustavy Natura 2000 tak, aby naplňovala cíle směrnice Rady 92/43/EHS o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.  Zároveň jsou navrženy technické úpravy hranic stávajících EVL zohledňující dobře identifikovatelné hranice v terénu. Veškeré navržené úpravy respektují výskyt předmětů ochrany. Dále je navrženo vyřazení předmětů ochrany z lokalit, do kterých byly zařazeny na základě pochybení při výběru lokality, a aktualizace a opravy zjištěných chyb.

Z proběhlých biogeografických seminářů a následných bilaterálních jednání vyplynuly následující požadavky Evropské komise:

  • doplnění konkrétních lokalit - Labské údolí (rozšíření), Ždánický les, Slavíkovy ostrovy, Labišťata, Dobřany – vojenské cvičiště, Vidnava a Meandry Jihlavy
  • prověření pěti lokalit k doplnění na základě návrhu Koalice pro Naturu 2000 - Hornojiřetínská výsypka, Otnice, Poštovní rybník, PR Netřeb, Světlík
  • doplnění předmětů ochrany do 4 stávajících lokalit - Šumava, Hradiště, České Švýcarsko a Beskydy
  • doplnění druhů, pro něž dosud v ČR neexistuje lokalita: měkkýš vrkoč Geyerův (Vertigo geyeri), vážka páskovec velký (Cordulegaster heros) a mech šurpek Rogerův (Orthotrichum rogeri).

Komise dopisem ze dne 15. června 2011 uložila ČR, aby doplnila soustavu Natura 2000 v souladu s čl. 4 odst. 1 směrnice o stanovištích v co nejkratším možném termínu na základě výsledků bilaterálního jednání. Vzhledem k tomu, že ČR neučinila potřebné kroky k doplnění národního seznamu, zahájila Komise s Českou republikou dne 9. září 2013 jednání v rámci pilotního řízení EU a vyzvala ČR k podání informací o pokroku doplňování, resp. k předložení harmonogramu, do kdy budou nové lokality vyhlášeny. Na základě odpovědi na zahájení pilotního řízení a následného jednání s Komisí se ČR zavázala doplnit lokality do konce roku 2015. Evropská komise považuje tento termín za závazný a při jeho nedodržení je připravena postoupit případ do další fáze řízení o porušení Smlouvy EU (tzv. infringement).

Souběžně s návrhem nařízení vlády je do meziresortního připomínkového řízení předkládán návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 166/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, v souvislosti s vytvářením soustavy NATURA 2000. Do přílohy č. 2 této vyhlášky se doplňuje v souladu s přílohou II směrnice Rady 92/43/EHS o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin druh páskovec velký (Cordulegaster heros), který je doplňován do předmětů ochrany EVL Chřiby.

 

Zdroj: MF DNES, důvodová zpráva, MŽP