Více času na podstatné

Míl: "Státu nezbývá než zcela zastavit podporu dalších obnovitelných zdrojů. Nemáme na to" říká pro iHNED.cz

28.08.2012 10:50
Kvůli rostoucím výkonům a snížení kompenzací vzroste po novém roce příspěvek na podporu alternativních zdrojů elektřiny. Lidé tak celkem zaplatí až o 8 miliard víc než letos. Podle bývalého šéfa ČEZ za to může krátkozraké uvažování politiků a lobby. Bývalý prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl tvrdí, že růst cen elektřiny příští rok může průmysl poškodit, rozsah ale podle něj nelze předem odhadnout.
 
Další dotace na využití obnovitelných zdrojů tak Míl odmítá s ohledem na skutečnost, nakolik tato podpora zatěžuje firmy i obyvatele. "Uděláme velikánské podpory, zjistíme, že je to celé špatně a jdeme na nulu. My jsme si ale příliš rychle sáhli na ten strop a státu v podstatě nic jiného nezbývá, než veškerou podporu zastavit," říká v rozhovoru pro server IHNED.cz muž, který rovněž vedl energetický kolos ČEZ.

 

"Je to celé smutné. Již v roce 2004 jsem jako prezident Svazu průmyslu a dopravy na jednání tripartity na tyto možné dopady upozorňoval. A členové vlády se mi vysmívali. Co mě mrzí je, že v té době to všichni bagatelizovali. A když jsme v letech 2007 a 2008 propočetli dopady opatření schválených Bruselem a přijatých českou vládou, tak jsem byl označován za člověka, co mate lidi. A nyní jsou všichni překvapení." odpovídá Míl na otázku jestli vysoká podpora obnovitelných zdrojů konkurenceschopnost českého průmyslu.

 

Celý rozhovor s J. Mílem na iHNED.cz čtěte ZDE.