Více času na podstatné

Ministerstvo životního prostředí a ČHMÚ představují studii ke koncentracím benzenu v ovzduší na Ostravsku

20.02.2014 14:20

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nechalo zpracovat studii „Ověření zdrojů benzenu v severovýchodní části města Ostrava“, která kromě průměrných ročních koncentrací hodnotí rovněž krátkodobé špičkové koncentrace benzenu v závislosti na meteorologické situaci a příslušná zdravotní rizika. Studie byla zpracována s ohledem na to, že benzen představuje závažné zdravotní riziko pro lidský organismus. Imisní koncentrace benzenu na Ostravsku patří mezi nejvyšší v Evropě. Na měřicí stanici Ostrava-Přívoz docházelo pravidelně již od počátku měření (1. 7. 1999) k překračování současného imisního limitu 5 μg/m3. Trend ročních koncentrací je ale trvale klesající. Součástí studie jsou také návrhy opatření ke snížení emisí benzenu. K diskusi výsledků studie připravuje ČMHÚ v Ostravě ve spolupráci s MŽP seminář na 27. února 2014.

 

Citovaný úvod studie:
Benzen je atmosférickým polutantem, který působí nepříznivě na lidské zdraví i ekosystémy. Má karcinogenní účinky, může ovlivňovat činnost nervového systému, krvetvorbu a mít vliv na imunitní systém. Negativně může ovlivnit akvatické systémy i rostlinnou produkci. Ve vztahu ke klimatu je jedním ze skleníkových plynů, přispívá k tvorbě přízemního ozonu a sekundárních organických aerosolů, přičemž tyto látky mohou způsobovat urychlení klimatických změn.

Na části území města Ostravy dochází opakovaně k překračování ročního imisního limitu benzenu pro ochranu zdraví lidí 5 μg.m‐3 dle zákona č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší (ČR, 2012a). Roční průměrné koncentrace na stanici Ostrava‐Přívoz patří k nejvyšším v Evropě (kapitola 1). V Ostravě se rovněž vyskytují vysoké 1hodinové koncentrace benzenu dosahující stovek μg.m‐3 a průměrné denní hodnoty dosahující až desítek μg.m‐3. Nepříznivá situace přetrvává, přestože je trend ročních koncentrací v uplynulém desetiletí klesající. Tyto skutečnosti byly důvodem pro zpracování této odborné zprávy.

Podrobný popisu stavu, vývoje a průběhu koncentrací benzenu v Ostravě, závislostí koncentrací benzenu na meteorologických podmínkách a souvislost s koncentracemi jiných škodlivin (kapitola 2) jsou spolu s informacemi o emisích benzenu v oblasti podkladem pro odhad, které ze zdrojů emisí nepříznivou imisní situaci způsobují (kapitola 3). Klíčovou otázkou je, je‐li možno realizovat opatření ke snížení emisí benzenu a snížit tak imisní koncentrace (kapitola 4). Benzen je škodlivinou s prokázanými karcinogenními účinky. V oblasti Ostravy je však ovzduší nadlimitně zatíženo i koncentracemi dalších škodlivin se závažnými zdravotními dopady. Nedílnou součástí hodnocení imisní situace a jejího vývoje je proto hodnocení zdravotních dopadů (kapitola 5). K problematice benzenu na území města Ostravy bylo v uplynulých letech provedeno mnoho měření a studií, které jsou důležitým zdrojem informací (Literatura, Příloha 1).

Odbornou kvalitu všech níže uvedených hodnocení garantuje odbornost jednotlivých expertů. K obsahu této zprávy se vyjádřili zástupci nejvýznamnějších zdrojů emisí benzenu v severovýchodní části města Ostravy (OKK Koksovny, a. s. a BorsodChem MCHZ, s.r.o.) a další experti mimo řešitelský tým. Všechny připomínky byly vypořádány a zahrnuty do předkládaného textu (kapitola 6, Příloha 2).

Pro přehlednost jsou všechny tabulky a obrázky zařazeny za hlavní text.

 

Dokument ke stažení:

Ověření zdrojů benzenu v severovýchodní části města Ostrava

 

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav, MŽP, Odborná zpráva "Ověření zdrojů benzenu v severovýchodní části města Ostrava"