Více času na podstatné

Ministr Brabec chce založit pracovní skupinu expertů mezi českým a rakouským MŽP

21.07.2015 18:27

Ministr Richard Brabec se setkal se svým rakouským protějškem, spolkovým ministrem zemědělství, lesnictví, životního prostředí a vodního hospodářství Andrä Rupprechterem. Oba ministři probírali nejen společná evropská témata jako například ochranu klimatu. Ministři diskutoval i o možnostech rozšíření spolupráce na poli energetické účinnosti a došlo i na debatu o jaderné energetice.

„Spolupráce Rakouska i ČR je v mnoha oblastech velmi čilá, nicméně rád bych rozšířil spolupráci obou zemí v otázkách životního prostředí. Po vzoru velmi úspěšného česko-německého pravidelného setkávání našich expertů nad společnými otázkami životního prostředí bych rád podobnou pracovní skupinu založil i mezi českým a rakouským MŽP,“ otevřel pracovní debatu ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Skupina by se zabývala konkrétními tématy v oblastech ochrany vod, ochrany ovzduší, posuzování vlivů na životní prostředí či zelených technologií, ale třeba i slaďováním pozic ČR a Rakouska před jednáními v EU v otázkách životního prostředí. Čeká nás světová konference na téma klima v Paříži, rozhodování Evropy o nové odpadové politice Evropy a mnoho dalšího,“ dodal ministr Brabec.

V otázce jaderné energie se ministři ujistili, že názory obou států se nemění. Zatímco Rakušané prosazují maximální podíl z obnovitelných zdrojů a uvítali by odklon okolních zemí od jádra jako v případě Německa, Česko chce podle schválené energetické koncepce postupně odstavovat největší zdroje znečištění, tedy tepelné elektrárny, a místo nich klást důraz na jádro a obnovitelné zdroje. "Vzhledem k našim geografickým podmínkám nemůžeme dosáhnout takového podílu obnovitelných zdrojů jako Rakousko. Důraz na jadernou energetiku však neznamená, že je upozadíme," vysvětlil Brabec.

Pro Rakušany je podle něj klíčové, aby české jaderné elektrárny byly maximálně bezpečné, a zároveň oceňují otevřenost české strany. Český ministr také zdůraznil, že již řadu let funguje společná expertní skupina pro jadernou energii, která zajišťuje výměnu informací.

Oba ministři se věnovali také otázkám ochrany klimatu, ovzduší a možnostem prohloubení spolupráce na poli energetické účinnosti. S otázkou energetické účinnosti a úsporou emisí skleníkových plynů úzce souvisí i ochrana klimatu. Rakousko má od roku 2013 Národní adaptační strategii s opatřeními na přizpůsobení se či zmírnění dopadu změn klimatu. „Adaptační strategie ČR je nyní ve fázi posuzování v rámci SEA a na podzim by měla být předložena vládě ČR,“ doplnil ministr Brabec.

Ministr Brabec představil rakouskému spolkovému ministru Rupprechterovi také priority českého předsednictví V4, Karpatské úmluvy a Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje.

Při předsednictví Visegrádské skupině bude v oblasti životního prostředí MŽP klást důraz na problematiku oběhového hospodářství a změny evropské odpadové legislativy, na klimaticko-energetický rámec EU do r. 2030, revizi systému obchodu s emisními povolenkami EU ETS a na mezinárodní vyjednávání o ochraně klimatu, jemuž se na konci roku bude věnovat mezinárodní konference v Paříži.

„Na konferenci v Paříži budeme podporovat přijetí právně závazné smlouvy, která stanoví mitigační závazky pro všechny smluvní strany a zahrne tak i největší producenty emisí skleníkových plynů, a to včetně v poslední době dynamicky rozvíjejících se ekonomik. Tato smlouva by měla také přispět k dosažení udržitelného rozvoje prostřednictvím účinné adaptace na klimatické změny a současně řešit otázku financování opatření na ochranu klimatu,“ zdůraznil ministr Brabec.

Mezi další priority českého předsednictví patří problematika ochrany ovzduší, naplňování Strategie EU pro biodiverzitu či podpora implementace Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat. V rámci předsednictví V4 plánuje MŽP řadu aktivit společně s Karpatskou úmluvou, jíž ČR předsedá v letech 2014-2017, a to zejména s ohledem na geografické i tematické prolínání obou předsednictví.

Ministr Brabec také představil priority nadcházejícího předsednictví Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje (MKOD), které ČR přebírá v příštím roce po Chorvatsku. Mezi hlavní cíle této komise patří dosáhnout trvale udržitelného rozvoje vodního hospodářství, včetně ochrany a rozumného využívání povrchových a podzemních vod, omezit nebezpečí havárií, při nichž uniknou látky nebezpečné vodám, minimalizovat nebezpečí plynoucí z povodní a ledových jevů a přispět ke snížení znečištění Černého moře ze zdrojů v povodí Dunaje.

Setkání mezi českým a rakouským ministrem životního prostředí se uskutečnilo po dlouhých 6 letech.