Více času na podstatné

Ministr Brabec jednal se spolkovou ministryní životního prostředí B. Hendricks

01.07.2014 17:30

Ministr životního prostředí richard Brabec se dnes setkal se spolkovou ministryní životního prostředí Barbarou Hendricks. Český ministr s německou ministryní probírali otázky ochrany ovzduší a klimatu a také možnosti, jak na tomto poli dále spolupracovat.

Hlavním tématem jednání se spolkovou ministryní Hendricks byla aktuální politika ochrany životního prostředí v České republice a Německu, ale také na úrovni EU. Spolupráce s Německem je pro naši zemi zásadní hlavně v oblasti ochrany ovzduší a klimatu. Obě strany spojuje zájem pokračovat v této úspěšné spolupráci a dále ji rozvíjet.

„S paní ministryní Hendricks máme oba velký zájem na pokračování společných česko-německých pilotních projektů v oblasti životního prostředí na základě existující rámcové smlouvy mezi oběma zeměmi. Vhodné projekty navrhneme německé straně do září, např. z oblasti kvality ovzduší a vod v příhraniční oblasti,“ řekl po jednání se spolkovou ministryní Richard Brabec.

Dalším bodem ministrovy návštěvy v Berlíně bylo setkání se státním tajemníkem ministra pro hospodářství a energetiku Rainerem Baakem. Zde byl stěžejním tématem rozhovorů vývoj energetické koncepce obou zemí a reforma německého zákona o obnovitelných zdrojích, kterou minulý pátek schválil Německý spolkový sněm.

Reforma upravuje stávající podporu rozvoje obnovitelných zdrojů energie v Německu tak, aby byl zastaven strmý nárůst nákladů na podporu obnovitelných zdrojů a zároveň zaručen růst podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny ze stávajících 25 % na 55 až 60 % v roce 2035.

 

Čtěte také:

Česko nemá podmínky k tomu, aby transformovalo svou energetiku směrem k obnovitelným zdrojům v takovém rozsahu, jako to dělá Německo. ČTK to řekl český ministr životního prostředí Richard Brabec po jednání se svou německou kolegyní Barbarou Hendricksovou v Berlíně. Podle Brabce je třeba zajistit, aby se na evropské úrovni našel mezi oběma postoji kompromis a aby Česko nebylo nuceno přijmout příliš ambiciózní ekologické cíle, které by poškodily jeho ekonomiku. Více ZDE

 

Zdroj: MŽP, ČeskéNoviny.cz