Více času na podstatné

Ministr Brabec se setkal s Janem Dusíkem, nejvýše postaveným Čechem v hierarchii OSN

28.04.2014 17:54

Zajímavá setkání Ministr životního Richard Brabec se dnes setkal s ředitelem regionální kanceláře Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) a bývalým ministrem životního prostředí Janem Dusíkem. Oba protějšky diskutovaly mezinárodní otázky životního prostředí jako je změna klimatu, udržitelný rozvoj a aktivity České republiky v rámci mezinárodních úmluv.

Na pozvání ministra průmyslu a obchodu přicestoval v pondělí na dvoudenní návštěvu České republiky generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Yukiya Amano. Náměstek ministra a vedoucí Úřadu ministerstva Jiří Havlíček s ním diskutoval o budoucnosti jaderné energetiky v České republice.

 

Ministr Brabec se setkal s Janem Dusíkem, aktuálně nejvýše postaveným Čechem v hierarchii OSN
Ministr životního Richard Brabec se dnes setkal s ředitelem regionální kanceláře Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) a bývalým ministrem životního prostředí Janem Dusíkem. Oba protějšky diskutovaly mezinárodní otázky životního prostředí jako je změna klimatu, udržitelný rozvoj a aktivity České republiky v rámci mezinárodních úmluv. Oba ministři, současný i bývalý, se shodli, že je potřeba zvýšit prestiž České republiky na poli ochrany životního prostředí jak v Evropě, tak ve světě.    

“S Janem Dusíkem jsme diskutovali spolupráci v oblasti mezinárodní ochrany klimatu a proces sjednávání tzv. cílů udržitelného rozvoje. Ujistil jsem Jana Dusíka o tom, že ČR podporuje přijetí připravované nové mezinárodní smlouvy na úrovni OSN, která zaváže i ty největší světové emitenty skleníkových plynů k jejich dalšímu snižování,” říká ministr Brabec o dnešním setkání.

Bývalý ministr životního prostředí Jan Dusík působí v pozici ředitele jedné ze šesti regionálních kanceláří UNEP od 1. února 2014. Hlavním cílem UNEP, který byl založen v roce 1972 Valným shromážděním OSN, je řídit a koordinovat akce na ochranu životního prostředí na globální a regionální úrovni. Pod záštitou UNEP rovněž fungují a sjednávají se důležité mezinárodní smlouvy v oblasti životního prostředí, do kterých se Česká republika aktivně zapojuje.

„Česká republika dlouhodobě sehrává důležitou roli v řadě témat, které má UNEP ve svém mandátu. Dotkli jsme se možností dalšího upevnění této spolupráce v kontextu posílení úlohy UNEPu a uvedení závěrů konference Rio+20  do života,“ doplňuje Jan Dusík.

Na programu společného setkání byla i rozprava o přípravě čtvrtého zasedání Konference smluvních stran Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat, které proběhne v září 2014 v Mikulově a stane se tak letošní nejvýznamnější mezinárodní akcí v oblasti ochrany životního prostředí v České republice. „Tato prestižní událost podpoří rozšíření a upevnění povědomí o karpatském regionu s cílem posílit místní ekonomiky i komunity a chránit přírodní hodnoty a kulturní dědictví karpatského regionu, který patří mezi dva nejvýznamnější evropské horské regiony. Považuji za velmi přínosné, že se na její přípravě věcně nebo organizačně podílí resorty zemědělství, kultury, místního rozvoje a dopravy a také Jihomoravský kraj,“ dodává ministr Brabec.

Karpatská úmluva zajišťuje udržitelný rozvoj největšího euroregionu Evropy, a to především třemi protokoly o ochraně a udržitelném využívání biologické a krajinné rozmanitosti, o udržitelném cestovním ruchu a o trvale udržitelném obhospodařování lesů. Na chystanou zářijovou konferenci se připravuje k podpisu Protokol o udržitelné dopravě, zároveň se na ní ČR ujme předsednictví v Karpatské úmluvě (2014 – 2017).

ČR je do aktivit UNEP, jehož role byla významně posílena na základně rozhodnutí globální konference o životním prostředí Rio+20 , dlouhodobě zapojena. A to jak formou přímého ovlivňování formulace globální agendy životního prostředí, tak také svým zapojením v aktivitách mezinárodních smluv sjednaných pod UNEP.

20. - 22. června 2012 se v Rio de Janeiro konal světový summit o udržitelném rozvoji Rio+20. Hlavním cílem konference bylo projednat klíčové otázky rozvoje, který bere v úvahu nejen ekonomické a sociální otázky, ale také ochranu životního prostředí, na němž závisí prosperita států po celém světě.

 

Náměstek ministra Mládka jednal s generálním ředitelem Mezinárodní agentury pro atomovou energii Amanem o jaderné bezpečnosti

Na pozvání ministra průmyslu a obchodu přicestoval v pondělí na dvoudenní návštěvu České republiky generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Yukiya Amano. Náměstek ministra a vedoucí Úřadu ministerstva Jiří Havlíček s ním diskutoval o budoucnosti jaderné energetiky v České republice, o zajištění bezpečnosti jaderných zařízení po havárii v japonské Fukušimě a o specifické roli jaderné energetiky při naplňování klimaticko-energetických politických cílů EU.

"S panem ředitelem Amanem jsme se shodli na tom, že jaderné elektrárny v České republice jsou vysoce bezpečné a za nynějším zastavením tendru na dostavbu Temelínu stojí pouze ekonomické důvody, které v žádném případě neznamenají ústup od využívání jaderné energie v ČR, " řekl náměstek Havlíček.

I přes zastavení výběrového řízení dostavby jaderné elektrárny Temelín má právě jaderná energetika v ČR nezastupitelnou roli. Jako nízkoemisní energetický zdroj je důležitým nástrojem pro budoucí naplňování klimaticko-energetických cílů EU. Při očekávaném snižování výroby elektrické energie z uhelných zdrojů je další rozvoj jaderné energetiky v České republice zásadní pro zajištění energetické bezpečnosti, výkonově přebytkové soustavy a konkurenceschopnosti českého průmyslu.

„Do roku 2030 by mělo celosvětově narůst využívání jaderné energie, prioritou proto musí být zajištění bezpečného provozování jaderných elektráren,“ řekl na tiskové konferenci ředitel agentury Amano.

Po havárii v japonské Fukušimě proběhly v České republice tzv. zátěžové stress-testy jaderných elektráren. Ty potvrdily jejich vysokou bezpečnost a připravenost na krizové situace.

 

Zdroj: MŽP, MPO