Více času na podstatné

Ministr Brabec v OVM hovořil i o novém odpadovém zákoně

28.04.2014 07:42

Ministr životního prostředí Richard Brabec byl včera hostem pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Hlavním témata byla odpadové hospodářství, zákon o odpadech, program Zelená úsporám a posudek EIA pro letiště ve Vodochodech. V pořadu ministr zopakoval, že nový zákon o odpadech by měl vstoupit v platnost od 1. ledna 2016. Vláda chce mít jeho věcný záměr hotový do letošního září. Podle ministra by měl nový Plán odpadového hospodářství jít tento týden do meziresortního připomínkového řízení. K rozdílným výsledkům odpadových statistik (ČSÚ a MŽP) ministr uvedl, že by toto mělo být téma při jednání se statistickým úřadem.

Brabec rovněž uvedl, že jeho ministerstvo zítra zahájí předběžné šetření, zda posouzení vlivu na životní prostředí EIA pro rozšíření vodochodského letiště bylo vydáno v souladu se zákonnými předpisy. Doslova řekl, že půjde o „předběžné posouzení toho, zda vydání stanoviska netrpí nějakými právními vadami“ v rozporu se správním řádem. Teprve na základě tohoto posouzení padne rozhodnutí, zda dojde k revizi studie EIA.

Dále ministr řekl, že v programu Nová zelená úsporám chybí zhruba 12 miliard korun. Z původně plánovaných 27 miliard na zateplování domů má stát v současnosti k dispozici zhruba 15 miliard. Pokles prostředků souvisí se snížením cen emisních povolenek, z jejichž prodeje je celý program financován.

 

Záznam pořadu OVM ze dne 27.4.2014 -  ZDE.

 

 

Související články:

Příliš mnoho odpadu končí na skládkách. Ministr Brabec chystá nový zákon a řadu změn (27.4.2014, Parlamentnilisty.cz)

MŽP zítra zahájí předběžné posouzení stanoviska EIA letiště Vodochody (27.4.2014)

Brabec: Nový zákon o odpadech by měl vejít v platnost v roce 2016 (ČN, 27.4.2014)

Brabec: V Nové zelené úsporám chybí asi 12 miliard korun (ČN, 27.4.2014)

 

 

Zdroj: ČT24 (OVM), MŽP, ČeskéNoviny.cz, Parlamentnilisty.cz