Více času na podstatné

Ministr Jurečka: Zásobování obyvatel vodou neohrozí díky zásobám ve vodních nádržích ani déletrvající sucho

10.04.2014 13:32

O množství vody v přehradních nádržích a situaci průtoků ve vodních tocích včetně výhledu vývoje srážek jednal ministr zemědělství Marian Jurečka s generálními řediteli státních podniků Povodí. Setkání se zúčastnili také zástupci Ministerstva zemědělství a náměstek pro hydrologii Českého hydrometeorologického ústavu.

„Zásobní prostory vodárenských nádrží jsou v naprosté většině naplněny na 80 a více procent. Je to díky manipulaci dispečinků státních podniků Povodí na odtocích z nádrží tak, aby i při naprostém nedostatku vody ze sněhu bylo zajištěno zásobování obyvatel vodou. To tak neohrozí ani déletrvající sucho,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka s tím, že mohou nastat situace, během nichž budou kladeny zvýšené nároky na technologii úpravy vody.

Podobně vodohospodáři nepředpokládají problémy s množstvím vody pro odběry ze zásob hlubokých podzemních vod. Na rozdíl od zásobování vodou ze zdrojů mělké podzemní vody, kde se nedostatečné množství vody může projevit.

„Letos byla extrémně suchá a teplá zima. Posledním normálním srážkovým měsícem byl říjen. A v porovnání s předchozími lety byly zásoby sněhu 40 krát nižší, takže se nemohou vodní zdroje doplnit z jarního tání,“ uvedl ministr Jurečka.

Ministr opětovně apeluje na zemědělce, aby k veškerým agrotechnickým činnostem přistupovali maximálně citlivě s ohledem na hospodaření s vodou. Tedy, aby při jarních pracích nepřipouštěli zbytečné vysychání půdy.

Situace je trvale monitorována v povrchových i podzemních vodách jak z hlediska vývoje množství vody, tak její kvality. Informace o vývoji bude připravena pro vládu k 15. květnu.

 

Zdroj: MZe