Více času na podstatné

Ministr Mládek představil možné úpravy těžebních limitů

23.01.2015 13:26

Ministr Jan Mládek předloží vládě návrhy na úpravu těžebních limitů konce března. Pro prolomení limitů v dolech Bílina i ČSA jsou důležité dva argumenty a to je zaměstnanost a dodávky uhlí pro teplárny, ne pro výrobu elektrické energie.

 

Na tiskové konferenci dnes ministr Jan Mládek představil všechny čtyři možné varianty úprav těžebních limitů. Ministr uvedl, že samotné prolomení limitů neznamená automaticky těžbu uhlí. Povolení hornické činnosti totiž předchází řada složitých povolovacích procesů jako je posuzování vlivů na životní prostředí, odborné posudky, plán rekultivace, vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu a řada dalších.

První variantou je, že by se územně těžební limity neměnily. Tuto variantu ministr Mládek nepředpokládá za reálnou a označil ji pouze jako formální. Druhá varianta počítá s prolomením limitům částečně jen na lomu Bílina. Variantu dle slov ministra neoficiálně podporuje Hnutí Ano i KDU-ČSL. Třetí varianta počítá s tzv. malým prolomením územním limitům, tedy s posunutím hranic těžby jak na dole Bílina tak na lomě ČSA. Varianta je komplikovanější a obsahuje zbourání jižního cípu Horního Jiřetína. Čtvrtá varianta by znamenala úplné zrušení územních limitů na obou dolech a tudíž zboření obcí Horního Jiřetína a Černic. Podle ministra pro variantu číslo 3 jsou důležitÉ dva argumenty a to je zaměstnanost a dodávky uhlí pro teplárny, ne pro výrobu elektrické energie.

Ministr dále novináře informoval, že dnes proběhla tzv. malá tripartita, kde padl požadavek od partnerů na sociálně ekonomickou studii. Velká tripartita se má podle Mládka uskutečnit dne 2. února. Stanovisko odborů a zaměstnavatelů je takové, že se oba partneři přiklání k úplnému zrušení limitů, tedy k variantě číslo čtyři.

I v případě prolomení limitů by se ale podle Mládka s těžbou začalo nejdříve v roce 2020. Současné limity jsou podle Mládka v určitém smyslu redundantní "Platí tvrzení, že v roce 1991 byly limity schváleny, protože neexistovalo vyhodnocení vlivu na životní prostředí EIA," uvedl ministr. Ministr vládě koncem března předloží všechny čtyři varianty, přičemž doporučí druhou a třetí.

 

Záznam z tiskové konference na ČT24 - ZDE

 

Foto: ČT24