Více času na podstatné

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba navštívil spolu s prezidentem Václavem Klausem jadernou elektrárnu Temelín

23.07.2012 07:51

MINISTR MARTIN KUBA SE SPOLU S PREZIDENTEM VÁCLAVEM KLAUSEM ZÚČASTNIL PROHLÍDKY JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN. OBA POLITICI MIMO JINÉ NAVŠTÍVILI MÍSTA VÝSTAVBY TŘETÍHO A ČTVRTÉHO BLOKU A POOBĚDVALI S VEDENÍM JE TEMELÍN A SKUPINY ČEZ. NA PRACOVNÍ NÁVŠTĚVĚ JE DOPROVÁZELA ROVNĚŽ DANA DRÁBOVÁ, PŘEDSEDKYNĚ STÁTNÍHO ÚŘADU PRO JADERNOU BEZPEČNOST.

 

"Jaderná energetika je pro nás jedinou cestou, jak zajistit stabilní a cenově udržitelnou energii pro české domácnosti a podniky," prohlásil Martin Kuba a dodal: "Dostavba dvou bloků Temelína přispěje výrazně k energetické soběstačnosti Česka."

 

V podobném duchu hovořil i Václav Klaus. "Já považuji za velmi racionální to, že je silný záměr, aby se budovaly další dva bloky jaderné elektrárny," uvedl český prezident, jenž jadernou elektrárnu označil za úžasnou věc. "Jsem rád, že jsem se mohl do Temelína znovu podívat, ověřit si, že funguje úspěšně, dobře," dodal Klaus, za jehož vlády padlo rozhodnutí o dokončení jaderné elektrárny v Temelíně.

 

Návrh aktualizace Státní energetické koncepce plánuje dostavbu dvojice dalších jaderných bloků v elektrárně Temelín, prodloužení životnosti stávajících čtyř bloků v elektrárně Dukovany a dostavbu pátého bloku v této elektrárně. Jaderná energie by dlouhodobě mohla přesáhnout 50 % podíl na výrobě elektřiny a nahradit tak významnou část uhelných zdrojů.

 

Na stavbu třetího a čtvrtého bloku JE Temelín probíhá v současné době tendr, do kterého se přihlásili celkem tři zájemci, Westinghouse, Areva a konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Výstavba by měla být dokončena v roce 2025.

Více informací na MPO.cz

Zdroj: MPO