Více času na podstatné

Ministr životního prostředí potvrdil stanovení průzkumného území na sedmé lokalitě – Hrádek

17.09.2015 15:38

Ministr životního prostředí Richard Brabec povolil průzkum pro úložiště radioaktivního odpadu i v sedmé lokalitě - v Hrádku u Jihlavy. Správa úložišť tam tedy může provést první etapu geologických průzkumných prací a posoudit, zda je toto místo pro hlubinné úložiště vhodné.

Ministr životního prostředí stanovil průzkumné území pro zvláštní zásah do zemské kůry pro první etapu geologických prací pro poslední lokalitu – Hrádek u Jihlavy. Hrádek je tak sedmou lokalitou, kde rozhodnutí ministerstva umožní Správě úložišť zahájit povrchové geologické průzkumy, které ověří vhodnost lokalit pro možné umístění hlubinného úložiště radioaktivního odpadu a budou důležitým krokem k zúžení jejich počtu pro další etapu průzkumů a k výběru dvou kandidátních lokalit v roce 2020.

Ministr životního prostředí Mgr. Richard Brabec potvrdil doporučení rozkladové komise, ministerstvo tak stanovilo průzkumné území na sedmé lokalitě. Průzkumné území pro zvláštní zásah do zemské kůry v rámci geologických průzkumů bylo v květnu potvrzeno také v lokalitách Čertovka, Čihadlo, Horka, Kraví hora a Magdaléna, v srpnu na lokalitě Březový potok.

 

Výzvy a příležitosti vyhledávání vhodné lokality pro hlubinné úložiště

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) uspořádala seminář, který se týkal zapojení veřejnosti i možnostem spojených s rozvojem regionů v souvislosti s vyhledáváním vhodné lokality pro budoucí hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva a vysokoaktivních odpadů. Zkušenosti s komunikací v souvislosti se zapojováním místních samospráv, občanských spolků i veřejnosti do výběru lokality pro hlubinné úložiště přijeli do Čech sdílet zástupci francouzské agentury pro nakládání s radioaktivními odpady - ANDRA.

 

Geologické průzkumy jsou klíčové pro objektivní posouzení a vzájemné srovnání lokalit. Zároveň jsou nezbytným krokem v postupném zužování počtu vhodných lokalit a zájmového území pro další průzkumy a výběru dvou kandidátních lokalit a jejich předložení vládě v roce 2020. „Přípravu na průzkumy zahájíme co nejdříve. V první řadě je nezbytné vytvořit projekt geologických prací, který podrobně popíše veškeré činnosti v rámci průzkumů. Tento projekt bude projednán s obcemi,“ říká ředitel Správy úložišť Jiří Slovák.

První etapa průzkumů bude zahrnovat povrchový odběr vzorků hornin a geofyzikálních měření bez zásahů do hloubky. Projekt geologicko-průzkumných prací bude obsahovat podrobnou dokumentaci všeho, co se bude v rámci geologických průzkumů dělat. Součástí bude rozpis použitých metod, postupů, způsobů provádění prací a jejich rozsah, časový harmonogram apod. Práce budou obsahovat např. podrobné geologické a hydrogeologické mapování, geofyzikální měření či hodnocení geotechnické vhodnosti. Kromě geologických dat SÚRAO využije i další podklady: studii technické proveditelnosti, studii dopadů na životní prostředí a studii socioekonomických vlivů. Pro další etapu průzkumů, včetně hlubokých vrtů, bude Správa úložišť opět žádat o stanovení průzkumného území.

Cílem Správy úložišť v této etapě je pomocí geologických průzkumů zúžit počet vytipovaných lokalit z dnešních sedmi na čtyři. Hlubinné úložiště by mělo zahájit provoz v roce 2065.