Více času na podstatné

Ministři životního prostředí EU budou řešit emise, hospodaření s vodou a biologickou rozmanitost

14.10.2016 08:48

V Radě pro životní prostředí proběhne v pondělí 17. října politická rozprava o návrzích týkajících se snížení emisí v odvětvích mimo systém obchodování s emisemi. Rovněž se očekává, že ministři přijmou závěry o biologické rozmanitosti a o udržitelném hospodaření s vodou.

 

Klima: snížení emisí

V Radě proběhne politická rozprava o návrzích nařízení o sdílení úsilí a nařízení o využívání půdy, změnách ve využívání půdy a lesnictví (LULUCF), které vypracovala Komise. Nařízení o sdílení úsilí se vztahuje mimo jiné na odvětví dopravy a stavebnictví a stanoví cíle v oblasti snížení emisí pro jednotlivé členské státy. Nařízení o LULUCF se týká toho, jak využívání půdy a lesnictví přispívá k plnění cílů v oblasti snížení emisí.

Tyto právní předpisy představují spolu s přezkumem systému obchodování s emisemi hlavní nástroj pro splnění závazku EU v rámci Pařížské dohody o změně klimatu.

 

Voda

Rada rovněž přijme závěry o udržitelném hospodaření s vodou. Jejich účelem je přispět k širší diskusi o budoucí politice EU týkající se vody. Jsou v nich zohledněny výzvy v oblasti využívání půdy a změny klimatu, jakož i nový mezinárodní kontext, včetně Pařížské dohody a Agendy pro udržitelný rozvoj 2030.

 

Biologická rozmanitost

Vzhledem k zasedání smluvních stran Úmluvy o biologické rozmanitosti a jejích protokolů, které se bude konat ve dnech 4. až 17. prosince v mexickém Cancúnu, se také očekává přijetí závěrů Rady o biologické rozmanitosti. Z těchto závěrů bude vycházet vyjednávací postoj EU na výše uvedeném zasedání.

 

 

Výsledky - ZDE