Více času na podstatné

Ministři životního prostředí V4+3 podporují pouze jeden závazný cíl - snížení emisí skleníkových plynů

15.05.2014 15:16

Na začátku května se konalo v maďarském Visegrádu 20. zasedání ministrů životního prostředí zemí Visegrádské skupiny. Tématy jednání byla klimaticko-energetická politika do roku 2030, mechanismus navýšení ambicí Kjótského protokolu, balíček EU k čistému ovzduší, problematika geneticky modifikovaných organismů a mezinárodní kontext spolupráce V4 v oblasti životního prostředí.

Delegáti jednali o klimaticko-energetické politice do roku 2030, mechanismu navýšení ambicí Kjótského protokolu, balíčku EU k čistému ovzduší, dále pak o geneticky modifikovaných organismech a mezinárodním kontextu spolupráce V4 v oblasti životního prostředí.

Zástupci zemí se shodli, že by bylo vhodné, aby Evropská komise stanovila pouze jeden právně závazný cíl na snížení emisí skleníkových plynů. Tento cíl by měl být stanoven na takové úrovni, aby se ho dalo dosáhnout současnými technologickými možnostmi a ekonomicky efektivním způsobem. Systém obchodování s emisemi (EU ETS) by měl zůstat klíčovým prvkem v plnění závazků EU do roku 2030.

Zástupci států v zásadě podpořili návrh legislativy k národním emisním stropům, přesto navrženou úroveň ambicí hodnotí jako velmi vysokou. Česká republika podporuje omezování emisí ze středních spalovacích zařízení na úrovni EU a usiluje o to, aby nedošlo k rozvolnění stávající legislativy ochrany ovzduší.

Delegace se shodly, že společně podpoří návrh změny směrnice ke geneticky modifikovaným organismům, který umožní členským státům samostatně rozhodovat o tom, zda omezí, případně zakážou pěstování geneticky modifikovaných plodin na svém území. Je potřeba prohloubit spolupráci v oblasti GMO se sousedními státy, především s ohledem na ochranu biodiverzity.

Dle zástupců zemí by zasedání Environmentálního shromáždění OSN (UNEA), které bude probíhat jednou za dva roky, mělo přinést jasné politické sdělení a mělo by si získat postavení významné instituce v globální správě.

Během jednání pozval Vladimír Mana zástupce zemí na 4. zasedání Konference smluvních stran Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat. Toto významné mezinárodní setkání v oblasti životního prostředí se bude konat ve dnech 23. – 26. září 2014 v Mikulově.

 

Dokument ke stažení:

Společné prohlášení z 20. zasedání ministrů životního prostředí

 

 

Společné prohlášení z 20. zasedání ministrů životního prostředí

Ve dnech 7. – 8. května 2014 se konalo v maďarském Visegrádu 20. zasedání ministrů životního prostředí zemí Visegrádské skupiny. Dohoda o spolupráci Visegrádské skupiny byla podepsaná v roce 1991 v maďarském městě Visegrád. Visegrádská skupina se skládá z ČR, Maďarska, Polska a Slovenska. Zástupci zemí se pravidelně setkávají a spolupracují na různých úrovních - prezidentské, premiérské, na úrovni ministrů, na úrovni expertů za účasti Bulharska, Chorvatska a Rumunska (dále V4+3). Českou delegaci vedl Vladimír Mana, náměstek ministra pro státní správu. Ministr životního prostředí Richard Brabec se zasedání nemohl osobně zúčastnit z důvodu neodkladného jednání s komisařem pro životní prostředí Janezem Potočnikem.
Tématy jednání byla klimaticko-energetická politika do roku 2030, mechanismus navýšení ambicí Kjótského protokolu, balíček EU k čistému ovzduší, problematika geneticky modifikovaných organismů a mezinárodní kontext spolupráce V4 v oblasti životního prostředí.