Více času na podstatné

Mongolsko má zájem o spolupráci s ČR v oblasti zelené ekonomiky a zavádění čistých technologií

31.03.2014 17:38

www.cestovatel.cz

Na pětidenní návštěvu přijela do České republiky mongolská ministryně životního prostředí a zeleného růstu Sanjaasuren Oyun. S náměstkem ministra pro oblast fondů EU Janem Křížem bude jednat o spolupráci obou zemí v oblasti zelené ekonomiky a zavádění čistých technologií. Mongolsko, které je ekonomicky závislé na těžbě, zaznamenalo v posledních letech nebývalý rozmach nelegální, tzv. řemeslné těžby, zvláště zlata. Používání nebezpečných sloučenin a nešetrná těžba závažně ohrožují jeho životní prostředí. Čeští odborníci se aktuálně podílejí na likvidaci následků nešetrných průmyslových aktivit a likvidace jak komunálních, tak průmyslových odpadů.

Do budoucna má Mongolsko zájem o spolupráci s Českou republikou v oblasti zelené ekonomiky a zavádění čistých technologií. Mongolsko je značně ovlivněno změnou klimatu. Průměrná roční teplota se tam od roku 1940 zvýšila o 2,1° C.

„Česká republika je aktivní v mnoha projektech spolupráce s Mongolskem. Například již od 90. let se díky české rozvojové pomoci v Mongolsku vybudovalo sto nových zdrojů pitné vody. Rádi bychom prohlubovali další spolupráci především v oblasti přenosu know-how, jako například zavádění environmentální legislativy, managementu chráněných oblastí a posilování odborné kapacity mongolských úřadů v oblasti životního prostředí," zmiňuje náměstek ministra Jan Kříž.

Program dnešního jednání zahrnoval diskusi o budoucím zapojení českých expertů a institucí do ekologických aktivit v Mongolsku. Ta naváže na úspěšné projekty realizované v rámci programu Zahraniční rozvojové spolupráce ČR, mezi které patří zejména spolupráce při odstraňování ekologických škod a ochrany zdrojů kvalitní pitné vody. Právě oblast hydrogeologie a ochrana zdrojů vody patří mezi hlavní priority mongolské vlády. Mongolské regiony v poušti Gobi, ale i hlavní město Ulánbátar dlouhodobě trpí suchem.

Mongolsko, které je ekonomicky závislé na těžbě, zaznamenalo v posledních letech nebývalý rozmach nelegální, tzv. řemeslné těžby, zvláště zlata. Používání nebezpečných sloučenin a nešetrná těžba závažně ohrožují jeho životní prostředí. Čeští odborníci se aktuálně podílejí na likvidaci následků nešetrných průmyslových aktivit a likvidace jak komunálních, tak průmyslových odpadů.

Mezi další body dnešního jednání patřila i nabídka českého ministerstva životního prostředí spolupracovat v rámci managementu péče o vzácné přírodní oblasti a podpora udržitelného využívání přírodních zdrojů, včetně zavádění legislativních opatření.

„V současné době, kdy mongolská ekonomika zaznamenává významný rozvoj, je oboustranný zájem o naše aktivní zapojení do společných projektů. ČR může nabídnout zkušenosti s ochranou vod, nakládáním s odpady, včetně recyklace a zavádění environmentálně šetrných technologií, a využíváním obnovitelných zdrojů energie. Taktéž chceme posílit naše zapojení v aktivitách realizovaných v rámci mnohostranných environmentálních úmluv a mezinárodních organizací, jichž jsou obě naše země členy,“ komentoval dopolední setkání ředitel odboru mezinárodních vztahů Michal Pastvinský.

 

Zdroj: MŽP

Foto: Cestovatel.cz (autor: Michal Čábela)