Více času na podstatné

Monitorovací výbor OPŽP schálil část pravidel a kritéria pro první výzvy

18.06.2015 14:33

OPŽP 2014 - 2020 Dne 16. června se uskutečnilo 1. řádné zasedání Monitorovacího výboru Operačního programu Životní prostředí 2014 – 2020. Monitorovací výbor schválil část B Pravidel pro žadatele a příjemce podpory z OPŽP 2014 - 2020 a také schválil hodnotící kritéria pro první výzvy. V této souvislosti lze tedy očekávat v dohledné době novou verzi dokumentu (více ZDE).

Pravidla pro žadatele a příjemce podpory z OPŽP 2014 - 2020 nově integrují oproti starému období implementační dokument, závazné pokyny pro žadatele a příjemce a směrnici OPŽP. Pravidla jsou členěna do čtyř částí, přičemž část A se týká obecných informací, část B popisuje obecná pravidla (schváleno), část C se zaobírá procesem administrace a část D obsahuje informace průřezovým obsahem příprav a realizací projektů. Pravidla dále obsahují několik příloh.

Důležité je upozornit, že v rámci nového OPŽP dochází ke změnám z pohledu způsobilých a nezpůsobilých výdajů. Mezi způsobilé výdaje patří především výdaje na projektovou dokumentaci, studie proveditelnosti, technický a autorský dozor (pozor na limity), DPH, osobní náklady (ale jen pro určité cíle), pořízení nemovitosti, propagace. Do do způsobilých výdajů patří také vyplnění žádosti do informačního systému (MS2014+), prostřednictvím kterého bude probíhat veškerá komunikace se Státním fondem životního prostředí. Tyto náklady jsou však omezeny výší 30 tis. Kč. Do způsobilých výdajů patří i manažerské vedení projektů, za podmínky, že bude realizováno dodavatelsky (vysoutěženo). Výše nákladů je stanoveno procentuálně a odstupňováno dle přímých realizačních nákladů (například 10% pro realizační náklady do 1 mil. Kč).

Naproti tomu do nezpůsobilých výdajů patří na rozdíl oproti starému období rozpočtová rezerva a poradenská činnost. Maximální výše podpory bude činit 85%, přičemž další dotace 5% přímo z rozpočtu SFŽP již nebude.

Vyhlášení prvních výzev se předpokládá již zítra s tím, že příjem žádostí bude probíhat od 14. srpna 2015. Doporučujeme si také pročíst novou Prioritu (vydává SFŽP). V aktuálním čísle najdete také popis nastavení Operačního programu 2014 - 2020. K dalším zajímavým materiálům Priority bezesporu patří text pracovníků právního odboru Státního fondu životního prostředí ČR, kteří se v jimi sestavené příručce pro žadatele a příjemce podpory z OPŽP zaměřili na úskalí zadávacích řízení (Prorita ZDE).

 

MŽP vyhlásilo první výzvy z nového OPŽP 2014–2020, více ZDE

 

Zdroj: Seminář SFŽP