Více času na podstatné

MPO nepodporuje poslanecké návrhy v rámci novely energetického zákona

05.03.2014 14:01

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nepodpoří žádný z pozměňovacích návrhů k novele energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie, která řeší výkladové nejasnosti ohledně výběru ceny na podporu obnovitelných zdrojů. Přestože mpo u některých návrhů uznává jejich věcné opodstatnění, pokládá za nevhodné jejich projednávání formou pozměňovacích návrhů k této věcně omezené malé novele.

V rámci projednávání novely v Hospodářském výboru Poslanecké sněmovny bylo podáno celkem 14 pozměňovacích návrhů. Řada z nich je poměrně rozsáhlá, s komplikovanými vazbami na jiné části zákona či kontroverzní, jako například návrh na zřízení regulační rady Energetického regulačního úřadu.

MPO nepodpoří žádný z těchto pozměňovacích návrhů, přestože u řady z nich uznává jejich věcné opodstatnění. Pokládá však za nevhodné jejich projednávání formou pozměňovacích návrhů k věcně omezené malé novele.

 

Čtete také: Nízké poplatky za distribuci elektřiny a plynu mohou být sice pěkné, ale nesmí se to přehánět. Jinak nemusí zaručit investice do nutné infrastruktury. V rozhovoru pro HN to říká Alistair Buchanan, bývalý šéf britského regulátora Ofgem a nyní partner v poradenské společnosti KPMG. Ze své předchozí funkce dobře rozumí postavení nezávislého energetického regulátora, takže mohl srovnat britskou situaci se současným sporem o vedení v českém Energetickém regulačním úřadu. Více čtěte v článku "Alistair Buchanan: Příliš levná distribuce energií nezajistí nutné investice" ZDE

 

Zdroj: iHNED.cz (6.3.2014)

 

MPO současně zahajuje práce na velké novele energetického zákona, která řeší řadu změn vyplývajících z implementace evropských směrnic či předcházejících výhrad Evropské komise ke způsobu řešení některých ustanovení z minulosti. Tato novela bude podle Plánu legislativních prací vlády na rok 2014 předložena do legislativního procesu ještě v 1. pololetí letošního roku a všemi podanými poslaneckými návrhy se bude ministerstvo při její přípravě zabývat.

Za důležité považuje MPO řádné posouzení navrhovaných změn v kontextu celého zákona a také jejich řádné projednání v mezirezortním připomínkovém řízení, aby se zabránilo možných kolizím, výkladovým nejasnostem či chybám, které by z rychlého projednávání mohly vzejít.  

 

Návrh zákona

Ministerstvo průmyslu a obchodu poslalo do připomínkového řízení návrh novely energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie na začátku ledna 2014. Návrh zákona, podle důvodové zprávy, reaguje na současnou problematiku účtování a hrazení ceny na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny mezi jednotlivými účastníky trhu s elektřinou, kdy z důvodu nezřejmého právního stavu mohou nastat situace, že někteří obchodníci s elektřinou přestanou svým zákazníkům účtovat cenu na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny a zajistí si tak z důvodu snížení celkové konečné ceny elektřiny konkurenční výhodu.

Na Ministerstvo průmyslu a obchodu, Energetický regulační úřad a  Ministerstvo financí se obrátili někteří  obchodníci s elektřinou se zásadní pochybností, zda existuje jejich povinnost vybírat od zákazníků cenu na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny. Proto MPO provedlo rozbor jednotlivých ustanovení právních předpisů vztahujících se k hrazení a účtování ceny na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny v souvislosti se zákonem č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie, ve znění zákona č. 310/2013 Sb. Z uvedeného rozboru a některých dalších právních stanovisek vyplynulo, že existuje určité riziko právní jistoty související s hrazením a účtováním ceny na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny obchodníky s elektřinou od svých zákazníků.

Návrh zákona navazuje na materiál nazvaný „Materiál o problematice účtování a hrazení ceny na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny“.

 

Přehled navrhovaných změn, další podrobnosti a dokumenty ke stažení najdete ZDE.

 

Hospodářský výbor jednání o novele přerušil

Sněmovní hospodářský výbor na konci února přerušil projednávání novely energetického zákona, která má vyjasnit situaci kolem účtování poplatků za obnovitelné zdroje energie. Zpravodaj k novele Milan Urban (ČSSD) návrh na přerušení zdůvodnil tím, že se sešlo mnoho pozměňovacích návrhů, které vyžadují podrobné posouzení. Výbor se chce k novele vrátit 18. března před zahájením březnové schůze Sněmovny. Jeden z pozměňovacích návrhů předložil i místopředseda výboru Urban a týká se Energetického regulačního úřadu. To znamená, že by existovala rada okolo předsedkyně nebo předsedy ERÚ. Rada by byla vytvořena z odborníků. Server iHNed.cz k tomu napsal, že Urbanův návrh může za určitých podmínek odstranit nynější předsedkyni úřadu Alenu Vitáskovou. To Urban odmítá.


Vitásková se obává o nezávislost ERÚ

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková včera infomovala média, že se obává destabilizace energetického trhu v České republice. K tomu by podle ní mohlo dojít, pokud uspěje poslanec ČSSD Milan Urban se svým návrhem, aby úřad v budoucnu vedla pětičlenná rada. „Jde už o několikátý pokus omezit samostatnost, nezávislost a pravomoci Energetického regulačního úřadu,“ tlumočí postoj Aleny Vitáskové mluvčí ERU Jiří Chvojka a dodává, co konkrétně předsedkyni úřadu na návrhu poslance ČSSD Milana Urbana vadí.

Podle Aleny Vitáskové chtějí přes návrh poslance Urbana zájmové skupiny ovládnout ERÚ, aby nemohlo dojít k dalšímu snížení cen energií. Impuls k jejímu sesazení je podle Vitáskové dán také plánem úřadu převzít i vodárenský sektor. Předsedkyně ERÚ také tvrdí, že ji Milan Urban vydíral.

 

Související články/odkaz:

ČRo: Vitásková se obává o nezávislost ERÚ, poslanec Urban chce rozšířit jeho vedení

 

Zdroje: Tretiruka.cz, MPO, ČRo, iHNED.cz