Více času na podstatné

MPO připravilo předpis pro vypsání podpory pro obnovitelné zdroje

12.12.2015 07:56

PŘIPOMÍNKY Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo návrh nařízení vlády, které má umožnit energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) vypsat v cenovém rozhodnutí ERÚ provozní podporu pro podporované zdroje na které ERÚ v současné době pro rok 2016 v cenovém rozhodnutí podporu ERÚ nestanovil. Nařízení vlády má být platné dnem jeho vyhlášení. Návrh nařízení by měla vláda schvalovat na své poslední letošní schůzi dne 21. prosince. Termín pro připomínky je stanoven na 16. prosince 2015.

PŘIPOMÍNKY Dne 19. listopadu 2015 vydal ERÚ Cenové rozhodnutí ERÚ č. 5/2015, kterým stanovil podporu pro podporované zdroje na rok 2016. Toto Cenové rozhodnutí ERÚ se vztahuje pouze na podporu elektřiny z výroben z obnovitelných zdrojů energie, které byly uvedeny do provozu v období od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2015. Nezahrnuje tedy podporu elektřiny z výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu v období od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2012 ani uvedených do provozu od 1. ledna 2016 a také podporu elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla, podporu elektřiny z výroben z druhotných zdrojů a podporu tepla z výroben tepla z obnovitelných zdrojů.

ERÚ tento krok zdůvodnil obavou z překračování zákonného zmocnění ERÚ. Konkrétně z překračování ustanovení § 1 odst. 3 zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů s odkazem na neexistenci žádného rozhodnutí Evropské komise o slučitelnosti podpory zavedené ve zmíněném zákoně pro uvedené zdroje s pravidly veřejné podpory tzv. notifikační řízení.
 

Provozní podpora elektřiny a provozní podpora tepla se bude poskytovat za nasledujících podmínek:

Prvním případem je poskytování provozní podpory na elektřinu z výroben elektřiny z podporovaných zdrojů a teplo z výroben tepla z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před 1. lednem 2013 a na elektřinu z výroben elektřiny z druhotných zdrojů a z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a tepla z výroben tepla z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2015. V těchto případech se provádí poskytování provozní podpory a toto poskytování bude přerušeno, pokud Evropská komise nepřijme rozhodnutí požadující, aby Česká republika pozastavila vyplácení podpory podle příslušného nařízení Komise.

Druhým případem je poskytování provozní podpory na elektřinu z výroben elektřiny z podporovaných zdrojů a teplo z výroben tepla z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna 2016, na které se nevztahuje přímo použitelný předpis Evropské komise, kterým se určité kategorie podpory prohlašují za slučitelné s vnitřním trhem. Pro tyto případy se provozní podpora neposkytuje až do rozhodnutí Evropské komise o slučitelnosti podpory.

 

Dokument ke stažení:

Návrh_NV_podporované zdroje (20645)