Více času na podstatné

MŠMT vypsalo výzvy na podporu výzkumu, vývoje a rozvoje VŠ za 20 miliard

18.12.2015 08:00

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zveřejnilo avíza celkem šesti výzev z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, jejichž celková alokace přesahuje 20 miliard korun. V rámci těchto výzev budou podpořeny projekty se zaměřením na vědu, výzkum a rozvoj vysokých škol ve všech regionech České republiky včetně hlavního města Prahy.

V oblasti vědy a výzkumu budou podpořeny investice spojené s výzkumnými aktivitami velkých infrastruktur, které jsou součástí tzv. Cestovní mapy schválené vládou. „Tyto infrastruktury budou mít díky projektům možnost dobudovat nebo zdokonalit jedinečné vybavení potřebné pro svou vědeckotechnickou činnost,“ říká náměstek ministryně pro řízení sekce operačních programů Václav Velčovský.

Za účelem aplikace vědeckých výsledků do praxe OP VVV podpoří již existující Centra transferu technologií. Ta se díky tomu stanou relevantním partnerem výzkumníků a představitelů průmyslu. Cílem je vytvořit z těchto center uznávanou součást systému výzkumu a vývoje.

Pro vysoké školy jsou vytvořeny dvě dvojice výzev, vždy zaměřené na „měkké“ a investiční projekty. Intervence budou směřovat ke zvýšení kvality vzdělávacích aktivit na vysokých školách, ke zvýšení jejich relevance pro trh práce a k podpoře studentů se specifickými vzdělávacími potřebami. Zároveň projekty napomohou k podpoře systému hodnocení kvality vysokých škol a jejímu zvýšení. Intervence se nezaměří pouze na pregraduální přípravu, ale rovněž na doktorandy, včetně mezinárodního přesahu. Díky investiční výzvě budou mít vysoké školy možnost doplnit či vytvořit infrastruktury, přístrojové a jiné zázemí pro úspěšnou realizaci těchto aktivit.

Závazná verze výzvy a její dokumentace bude zveřejněna ve složce VYHLÁŠENÉ VÝZVY na webu MŠMT nejpozději v termínu zpřístupnění žádosti o podporu v IS KP14+.

Semináře pro žadatele se budou konat po vyhlášení výzev v systému MS2014+. Termíny konání budou zveřejněny začátkem ledna 2016.

 

Přehled avíz: