Více času na podstatné

MZe hledá externí posuzovatele VaVaI projektů pro vodu, půdu a biodiverzitu

02.06.2016 08:38

Ministzerstvo zemědělství zveřejnilo výzvu k podání registrace na externího odborného posuzovatele návrhů projektů ve veřejných soutěžích Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 – 2025, ZEMĚ. Výzkumné směry v programu ZEMĚ se týkají půdy, vody i biodiverzity. Ministerstvo také informuje o změnách týkající se certifikovaných metodik.

Například cílem výzkumného směru pro vodu je dosažení dobrého ekologického a chemického stavu povrchových vod a dobrého chemického a kvantitativního stavu podzemních vod, zvýšení retence a akumulace povrchových a podzemních vod, snížení rizika jejich znečištění a ochrana a péče o kvalitu vodních zdrojů před znečištěním z bodových a nebodových zdrojů, omezení kontaminace mikropolutanty (pesticidy, farmaky a dalších včetně jejich metabolitů), uplatnění nových technologií v oblasti úpravy vod a recyklace vody v oběhu. Dále je výzkumný směr zaměřen na optimalizaci hospodaření s vodou s cílem eliminovat projevy hydrologických extrémů a navrhnout systém adaptačních opatření k jejich zmírnění včetně využití vhodných nástrojů k řešení majetkoprávních vztahů, zejména pozemkových úprav; s tím souvisí rovněž efektivní využití a nakládání se srážkovými vodami. Další podrobnosti najdete na webu MZe ZDE.

V souvislosti s novelizací právních předpisů a metodických postupu České republiky i Evropské komise v oblasti poskytování veřejné podpory ve výzkumu, vývoji a inovacích byl aktualizován postup pro vydání osvědčení (certifikaci) výsledků výzkumu typu „Nmet – Certifikovaná metodika“ a „Nmap – Mapa s ověřeným obsahem“ podle Metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platné pro léta 2013 – 2016). Aktualizované znění postupů naleznete ZDE a ZDE.