Více času na podstatné

MZe v rámci dalšího kola Programu rozvoje venkova podpoří OZE

11.02.2016 14:09

Ve 2. kole příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova 2014–2020 budou podpořeny investice do zemědělských, lesnických i potravinářských podniků za téměř 2,3 miliardy korun. Ministerstvo zemědělství podpoří také investice na podporu energie z obnovitelných zdrojů. Na tuto část ministerstvo vyčlenilo 20 mil. korun. Příjem žádostí bude probíhat pouze prostřednictvím Portálu farmáře v termínu od 3. do 16. května 2016.

Příjem žádostí proběhne u záměru a) Investice na podporu energie z obnovitelných zdrojů. Podporována je nová výstavba nebo modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv. Podporu lze poskytnout pouze na počáteční investici. Příjemcem dotace může být pouze zemědělský podnikatel. Projekt lze realizovat na území celé České republiky s výjimkou měst Praha hl. město, Plzeň, Liberec, Brno a Ostrava.

Hlavní podmínkou je, že většina (více než 50%) vyrobeného paliva žadatelem musí sloužit k prodeji nebo být využita pro nezemědělskou činnost a žadatel musí vykazovat minimálně 30 % příjmů ze zemědělské prvovýroby v poměru k celkovým příjmům za poslední účetně uzavřené období nebo chovat minimálně 0,3 VDJ na 1 ha obhospodařované zemědělské půdy nebo hospodařit v lese s minimální výměrou 3 ha. Míra podpory na projekt je 25 % pro velké, 35 % pro střední a 45 % pro malé podniky.

Záměr b) Výstavba bioplynové stanice nebude na jaře 2016 spuštěn, neboť dosud není dořešena notifikace pro provozní podporu pro zařízení uvedená do provozu od 1. 1. 2016 a může dojít ke změnám v možném souběhu s podporou investiční.

Úplné znění Pravidel, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotace na projekty Programu rozvoje venkova ČR pro období 2014–2020 pro 2. kolo příjmu, je k dispozici v elektronické podobě na internetové adrese Ministerstva zemědělství www.eagri.cz/prv (subportál Dotace - Program rozvoje venkova ČR na období 2014–2020 a příslušné opatření/operace) a rovněž na stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu www.szif.cz v sekci Program rozvoje venkova 2014–2020.

 

Dokument ke stažení: