Více času na podstatné

MŽP by mohlo již příští rok stanovit odpady, které bude zakázáno skládkovat od roku 2024

30.06.2014 18:01

Výbor pro životní prostředí projednal 25. červa novelu zákona o odpadech a přijal řadu pozměňovacích návrhů týkající se například třídění bioodpadu nebo omezení skládkování recyklovatelných a využitelných odpadů. Jedná se senátní návrh zákona, jehož cílem je zpřísnění pravidel pro provozování sběrných surovin. Kraje by měly mít nově možnost zakázat provozování sběren, které poruší zákaz výkupu vybraných druhů odpadů. Opatření je namířeno především proti zlodějům kovů. Poslanecká sněmovna projednala návrh v prvním čtení na poslední desáté schůzi. 

Výbor pro životní prostředí přijal řadu pozměňovacích návrhů. Mezi které patří i to, že obec bude povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování složek komunálního odpadu a to i pro kovy a biologicky rozložitelný odpad. Podle návrhu výboru bude mít i obec možnost stanovit závaznou vyhláškou místa a v jakém čase je v obci provozování zařízení ke sběru nebo výkupu zakázáno. Dále výbor rozšiřuje pravomoc ministerstva životního prostředí, které by mělo podle návrhu upravit vyhláškou seznam odpadů, které je možné využívat jako technologický materiál na technické zabezpečení skládky, a požadavky na jejich využívání, a nebo výčet recyklovatelných a využitelných odpadů, které je od roku 2024 zakázáno ukládat na skládku. Novela zákona by měla být platná od ledna 2015.

Připomínáme, že na desáté schůzi poslanci projednávali i další novelu zákona o odpadech z pohledu tzv. OEEZ (elektrické a elektronické odpadní zařízení). Ve hře bylo i zvýšení poplatků za odvoz odpadu a zákaz skládkování recyklovatelného odpadu za deset let, to sněmovna nakonec odmítla.

 

 

Dokument ke stažení:

Usnesení VZP k tisku 153/0