Více času na podstatné

MŽP dnes představilo program Nová Zelená úsporám. Program startuje v srpnu!

27.11.2012 15:33

Tisková konference premiéra, ministra životního prostředí a Miroslava Zámečníka k programu Nová zelená úsporám, 27. listopadu 2012Ministerstvo životního prostředí dnes představilo návrh programu Nová zelená úsporám. Cílem programu je přispět ke snížení energetické náročnosti soukromých obytných domů a budov veřejné služby, jako jsou například školky, domovy pro seniory, kulturní zařízení nebo sportovní zařízení. Užitek z programu budou mít jak domácnosti, kterým pomůže snížit výdaje na energie, tak obce, které budou moci zlepšit svůj vzhled.

 

První žádosti o dotace bude podle návrhu Ministerstva životního prostředí možné podávat v srpnu 2013, kdy bude připraveno v rámci první výzvy 1,4 miliardy korun na rekonstrukci rodinných domů. Akceptovány budou realizace započaté po 1. lednu 2013.

 

 
Pro koho:
objekty k bydlení:

Snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 40 %, podpora 25 % z nákladů
Snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 50 %, podpora 35 % z nákladů
Snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 60 %, podpora 50 % z nákladů

 

objekty veřejné služby:

Míra přímé podpory až 90 % z celkových způsobilých výdajů
Nezvyšovat dluhové zatížení měst a obcí
Pravidla jako u Operačního programu Životní prostředí

 

Nová výstavba:

pasivní domy - dotace 400tis. Kč

"nulové domy" - dotace 500tis. Kč

 

Jak?

Podpora formou výzev (pouze elektronicky)
Formou přímé dotace, zvýhodněného úvěru a bonusu (pouze pro inteligentní a komplexní opatření - bonus = podpora pro výměnu fosilního zdroje vytápění)
Podpora výhradně komplexních opatření ke snížení energetické náročnosti budov
Preciznější nastavení výše přímé podpory

 

Žadatelům o dotace z programu Zelená úsporám je k dispozici bezplatná informační linka 800 260 500 (PO – PÁ od 7:30 do 16:00) a stránky www.nova-zelenausporam.cz.

 

"Očekávaný výnos z aukcí emisních povolenek, ze kterých bude program Nová zelená úsporám financovaný, je 28 miliard korun. Samozřejmě přesná suma závisí na výsledku aukce," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Program vedle pozitivního vlivu na životní prostředí bude přínosem pro oživení české ekonomiky. Původní program Zelená úsporám vznikal v období ekonomické recese a jedním z jeho cílů bylo pomoci domácímu hospodářství. Proto i dnes, kdy se Česká republika nachází v podobné situaci, je záměrem vlády využít finanční prostředky získané z dražeb emisních povolenek na vytvoření nástupnického programu Zelené úsporám. Ten poběží v letech 2013 - 2020.

 

 

"Profitovat z programu budou například stavebnictví, doprava nebo doprovodné služby. Jedna koruna státní podpory v programu přinese v průměru 2,84 Kč dodatečného HDP," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

 

Harmonogram programu:
  • Prosinec 2012 – odborná diskuze a schvalování programu vládou
  • Leden – únor 2013 – vyhlášení podmínek programu Nová zelená úsporám
  • Březen 2013 – vypsání první výzvy. Předpokládaná alokace 1,4 miliardy korun, pouze pro rodinné domy
  • Srpen 2013 – zahájení příjmu žádostí
  • Podzim 2013 – administrace žádostí a první vyplacené finanční prostředky
  • 2014 – druhá výzva pro objekty veřejné služby

 

Zajištění administrace

• podpora v programu NOVÁ Zelená úsporám bude podpora alokována ve formě výzev na předem stanovený termín, oblast podpory a výši prostředků určených k podpoře
• příjem žádostí ve výzvě bude zastaven buď uplynutím lhůty výzvy nebo při přečerpání alokace o nastavenou hodnotu. Tím bude zabezpečena kontrola nad počtem žádostí a požadavky na podporu
• příjem žádostí do programu NOVÁ Zelená úsporám bude probíhat výhradně elektronicky s pozdějším dodáním podkladů v listinné podobě (automatické sledování naplnění alokace Výzvy)
• vývoj programu NOVÁ Zelená úsporám bude průběžně vyhodnocován, alokace výzev včetně předmětu podpory bude nastavována dle potřeb programu NOVÁ Zelená úsporám
• vyhlášení první výzvy bude v dostatečném časovém předstihu před příjmem žádostí
• bude stanovena maximální doba realizace u jednotlivých opatření
• na rozdíl od programu Zelená úsporám se nepředpokládá přímé zapojení bank do procesu administrace žádostí, administrace všech žádostí bude probíhat výhradně na SFŽP
• SFŽP disponuje týmem zkušených specialistů
• zavedená síť kontaktních míst na 14 krajských pracovištích SFŽP

 

Z celkového objemu peněz připadne podle návrhu Ministerstva životního prostředí na komplexní rekonstrukce soukromých budov 70 % financí, zbylých 30 % pak na budovy veřejné služby.

 

Předpokládané ekologické přínosy:

Energetická bilance - jedna koruna státní podpory v programu přinese průměrnou úsporu energií ve výši 0,035 kWh/rok, t.j. celková úspora energie bude dosahovat 2,35 TWh/rok.

Skleníkové plyny - jedna koruna státní podpory v programu přinese snížení emisí skleníkových plynů, především CO2, o 0,009 kg/rok, celková úspora dosáhne 893 kt/rok (tj. téměř 30% ročních emisí CO2 velké uhelné elektrárny).

 

"Nová zelená úsporám ušetří obcím peníze, které by ze svých rozpočtů musely investovat do rekonstrukcí. Zároveň přispěje k lepšímu vzhledu sídel," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Návrhem programu se bude zabývat vláda, která jeho výslednou verzi bude také schvalovat.

 

Zvukový záznam z tisková konference premiéra, ministra životního prostředí a Miroslava Zámečníka k programu Nová zelená si poslechněte ZDE.