Více času na podstatné

MŽP jednalo proti právu

04.02.2015 14:24

PŘÍPAD Interseroh Czech Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo 26. ledna zamítavé rozhodnutí o udělení autorizace společnosti Interseroh Czech, která chce vstoupit na trh vedle dosavadního a jediného hráče EKO-KOM.

Dle slov generálního ředitele Interseroh Czech, Ivana Václavka, je toto rozhodnutí šokující a důvody neudělení svědčí o tom, že správní řízení probíhalo protiprávně. „Vše co od nás bylo požadováno, jsme dodali. Některé dokumenty i nad rámec požadavků,“ říká Ivan Václavek.

Zákon stanovuje, že autorizaci může dostat, jakýkoliv subjekt, který splní zákonné podmínky. Zákon tedy garantuje, že je zde prostor i pro jiné společnosti, ne jen pro jednu. Garantuje tedy standardní konkurenční prostředí.

Rozhodnutí vydává MŽP ve spolupráci s MPO a MZe. Postup se řídí správním řádem zákona. Lidskou řečí to znamená, že subjekt podá žádost, na tuto žádost jsou mu správním orgánem zaslány připomínky a upozornění žadatele (pokud jsou v žádosti nedostatky), na doplnění. Filozofie vyplývající ze zákona 500/2004 Sb. je taková, že správní orgán je povinen vést řízení tak, aby umožnil žadateli splnit všechny zákonné požadavky, aby se dospělo ke kladnému stanovisku. „Třetina důvodů, které MŽP uvedlo k zamítavému stanovisku, se ale během celého řízení vůbec neřešila. Proto si myslíme, že MŽP postupovalo protizákonně,“ postěžoval si Ivan Václavek.

Generální ředitel dále uvedl, že důvody k zamítnutí zákona jsou z 90 % totožné s důvody zamítavého postoje EKO-KOM, který je uvedl ve svém závěrečném vyjádření ke spisu podaném 9. listopadu loňského roku.

Interseroh Czech je přesvědčen, že všechny zákonné požadavky splnil, a to více, než je nutné. Je tedy jasné, že se proti zápornému stanovisku odvolá k rozkladové komisi ministra životního prostředí. Pokud neuspěje, využije dalších dostupných právních možností.

 

Jiří Študent

 

Čtete také:

ČTK: MŽP nepovolilo Interseroh Czech podnikat s recyklací obalů

iHNED.cz: Zpětný odběr obalů od firem zůstává v Česku i nadále monopolním trhem

Interseroh nezískal autorizaci, jedinou obalovou společností zůstává EKO-KOM (30.1.2015)