Více času na podstatné

MŽP k obecním vyhláškám upravující výkup kovů

13.01.2015 07:41

Nové vyhlášky by neměly znamenat to, že lidé nesmí odevzdávat své vlastní věci také do sběren odpadu. Takto hodnotí obecní vyhlášky Ministerstvo životního prostředí, jež v rozhovoru reprezentuje tisková mluvčí Petra Roubíčkovová.

 

Jak hodnotí Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dané vyhlášky a jejich zavedení do praxe?

MŽP nemá kompetence hodnotit obecně závazné vyhlášky z hlediska jejich zákonnosti. Tato záležitost spadá do působnosti Ministerstva vnitra. Obecně lze ale říct, že určení sběrných dvorů jako jediných míst pro odkládání komunálního odpadu v obecně závazné vyhlášce by nemělo znamenat skutečnost, že fyzické osoby nebudou moci prodat kovy do sběrny či výkupny. Toto potvrzuje i stanovisko, které již dříve vydalo Ministerstvo vnitra.

 

Co MŽP radí lidem, kteří stále nevědí, jak k vyhlášce přistupovat, jak si ji vykládat?

Obec může ve vyhlášce stanovit jako místo pro odkládání kovových odpadů sběrný dvůr obce, nicméně tím není znemožněno fyzickým osobám předat kovový odpad i do dalších legálně provozovaných zařízení ke sběru a výkupu odpadů.

 

Chystá MŽP v blízké budoucnosti některé kroky, případně novely zákona, které by pak pomohly tomu hlavnímu, o co jde také v případě probíraných vyhlášek, tedy boji se zloději a asociály, kteří mají odevzdávání nalezeného ale i kradeného materiálu do sběren jako jeden z hlavních zdrojů obživy?

Ministerstvo životního prostředí vnímá řešenou problematiku sběren kovů jako velmi závažnou. Stávající zákon o odpadech a prováděcí vyhláška stanovují v této oblasti některé povinnosti související s identifikací osob a zákazem výkupu některých kovových odpadů od občanů.

Ministerstvo tedy nyní upravilo vyhlášku, která stanovuje podmínky výkupu kovů, a to tak, že nově nebude možné vykupovat veškeré kovy za hotové. Zavedení povinnosti bezhotovostních plateb za výkup kovů od fyzických osob považujeme za další krok k omezování možných problémů s činností sběren kovů. Předpokládáme, že dojde i ke zlepšení kontrolovatelnosti prováděných plateb. Změna vyhlášky by měla být účinná od 1. března.

Problematika krádeží kovových předmětů je samozřejmě mnohem širší a dotýká se kompetencí více resortů. Proto zároveň aktuálně připravuje MŽP komplexní materiál, který tak mapuje celý segment a proces těchto výkupu kovů. Materiál, který půjde v únoru do vlády, by pak měl poukázat na další opatření napříč více rezorty, která budou problematiku řešit komplexněji a účinněji.

 

 

Zdroj: DENÍK.cz (Kam se šrotem? Lidi matou sporné vyhlášky místních radnic)