Více času na podstatné

MŽP k obecním vyhláškám upravující výkup kovů

13.01.2015 07:45

sberny.hofrmetal.cz

Zmatek, nejistota a vyčkávání, co vlastně bude dál. Tak se dají ve zkratce popsat první dny nových obecních vyhlášek, které v několika městech na Karvinsku de facto zakazují obyvatelům prodávat do sběren kovový šrot. Nové vyhlášky by neměly znamenat to, že lidé nesmí odevzdávat své vlastní věci také do sběren odpadu. Takto hodnotí obecní vyhlášky Ministerstvo životního prostředí, jež v rozhovoru reprezentuje tisková mluvčí Petra Roubíčkovová.

 

Jak hodnotí Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dané vyhlášky a jejich zavedení do praxe?

MŽP nemá kompetence hodnotit obecně závazné vyhlášky z hlediska jejich zákonnosti. Tato záležitost spadá do působnosti Ministerstva vnitra. Obecně lze ale říct, že určení sběrných dvorů jako jediných míst pro odkládání komunálního odpadu v obecně závazné vyhlášce by nemělo znamenat skutečnost, že fyzické osoby nebudou moci prodat kovy do sběrny či výkupny. Toto potvrzuje i stanovisko, které již dříve vydalo Ministerstvo vnitra.

 

Co MŽP radí lidem, kteří stále nevědí, jak k vyhlášce přistupovat, jak si ji vykládat?

Obec může ve vyhlášce stanovit jako místo pro odkládání kovových odpadů sběrný dvůr obce, nicméně tím není znemožněno fyzickým osobám předat kovový odpad i do dalších legálně provozovaných zařízení ke sběru a výkupu odpadů.

 

Chystá MŽP v blízké budoucnosti některé kroky, případně novely zákona, které by pak pomohly tomu hlavnímu, o co jde také v případě probíraných vyhlášek, tedy boji se zloději a asociály, kteří mají odevzdávání nalezeného ale i kradeného materiálu do sběren jako jeden z hlavních zdrojů obživy?

Ministerstvo životního prostředí vnímá řešenou problematiku sběren kovů jako velmi závažnou. Stávající zákon o odpadech a prováděcí vyhláška stanovují v této oblasti některé povinnosti související s identifikací osob a zákazem výkupu některých kovových odpadů od občanů.

Ministerstvo tedy nyní upravilo vyhlášku, která stanovuje podmínky výkupu kovů, a to tak, že nově nebude možné vykupovat veškeré kovy za hotové. Zavedení povinnosti bezhotovostních plateb za výkup kovů od fyzických osob považujeme za další krok k omezování možných problémů s činností sběren kovů. Předpokládáme, že dojde i ke zlepšení kontrolovatelnosti prováděných plateb. Změna vyhlášky by měla být účinná od 1. března.

Problematika krádeží kovových předmětů je samozřejmě mnohem širší a dotýká se kompetencí více resortů. Proto zároveň aktuálně připravuje MŽP komplexní materiál, který tak mapuje celý segment a proces těchto výkupu kovů. Materiál, který půjde v únoru do vlády, by pak měl poukázat na další opatření napříč více rezorty, která budou problematiku řešit komplexněji a účinněji.

 

Zdroj: DENÍK.cz (Kam se šrotem? Lidi matou sporné vyhlášky místních radnic)