Více času na podstatné

MŽP k postupu prací na jednotném povolovacím řízení a stavu příprav metodiky EIA

23.06.2015 09:49

 

INTERPELACE Dne 21.5.2015 interpeloval poslanec Jiří Petrů ministra životního prostředí ve věci postupu prací na jednotném povolovacím řízení a stavu příprav metodiky EIA. Níže uvádíme písemnou odpověď Ministerstva životního prostředí na předmětnou interpelaci. Dále připomínáme, že novela stavebního zákona právě vstoupila do připomínkového řízení (více ZDE). Na konci příspěvku najdete přehled nových metodických pokynů v souvislosti s novelou EIA č. 39/2015 Sb.

"Vzhledem k roztříštěnosti a délce povolovacích procesů je v ČR připravována koncepční změna systému povolovacích řízení pro jeho zjednodušení a zkrácení prostřednictvím integrace jednotlivých dosud samostatně vedených řízení a procesů do jednotného řízení. Před vlastním zahájením řízení budou vydána závazná stanoviska dle jednotlivých složkových zákonů včetně těch, která jsou dosud vydávána jako samostatná rozhodnutí.

Základním principem bude integrace procesu EIA, územního a stavebního řízení do jediného řízení, před kterým by zejména proběhlo zjišťovací řízení dle směrnice EIA a byly dořešeny varianty záměru ve vztahu k vlivům na lokality soustavy Natura 2000. Na jednotné řízení vedoucí k výstavbě záměru by pak navazovalo řízení povolující provoz – typicky dnešní integrované povolení apod.

Gestorem přípravy novely stavebního zákona a souvisejících právních předpisů je Ministerstvo pro místní rozvoj, se kterým Ministerstvo životního prostředí v této záležitosti úzce spolupracuje. Aktuálně by měla být novela připravena k předložení do mezirezortního připomínkového řízení.

Pokud jde o vydávání metodických výkladů a sdělení, první metodika k zákonu č. 39/2015 Sb. byla vydána dne 6. 3. 2015, druhá dne 29. 5. 2015. Obě metodiky lze nalézt v informačním systému EIA (www.mzp.cz/eia) v záložce Pokyny a sdělení."

 

Přehled nových metodických pokynů: