Více času na podstatné

MŽP zítra představí podmínky pro nové kotlíkové dotace a vyhlásí výzvu pro kraje

14.07.2015 08:03

AVÍZO Ministerstvo životního prostředí zítra představí základní podmínky nových kotlíkových dotací, tentokrát hrazených z evropských fondů. Právě kvůli financování výměny domácích kotlů z EU fondů si nejdříve budou muset o peníze zažádat kraje, které budou následně poskytovat dotace přímo občanům.

Ministerstvo také tentýž den vyhlásí výzvu současně pro všechny kraje v celkové hodnotě 3 miliardy korun. MŽP představí mechanismus poskytování dotací skrze kraje a základní podmínky dotací pro občany jako jsou různě odstupňovaná výše dotace, podporované zdroje a související dotovaná opatření apod.

Až 85 procent nákladů půjde z Operačního programu Životní prostředí, zbytek bude hradit občan," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. Cílem je zlepšení ovzduší, hlavně v zimě.

MŽP chce vyměnit v domácnostech zhruba 80 000 zastaralých kotlů za ekologičtější. Prostřednictvím krajů chce ministerstvo na tyto účely vynaložit devět miliard korun z unijních dotací a do roku 2020 vyhlásit celkem tři výzvy. Podmínkou EU bylo zahrnout do dotací nejen výměnu kotlů, ale i další energeticky úsporná opatření, například výměnu oken nebo vyvložkování komína.

Kdy budou moct lidé o dotace zažádat, záleží podle Brabce na krajích. Některé prý mohou stihnout spuštění dotací už v této topné sezoně. Města přemýšlejí o dofinancování nákladů či jakési půjčce na výměnu kotle občanům z vlastního rozpočtu.

 

Zdroj: ČTK, MŽP