Více času na podstatné

MŽP připravilo novelu EIA, která má řešit realizaci dopravních staveb

19.05.2016 07:45

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) poslalo do zkráceného připomínkového řízení návrh novely zákona, kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí. Důvodem je řešení pro zajištění realizace 11 klíčových dopravních projektů, pro které bylo stanovisko EIA vydáno dle již neúčinného zákona č. 244/1992 Sb. Návrh zákona obsahuje dvě varianty novely zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, které umožní pokračovat v povolovacích procesech pro výše uvedené dopravní projekty. Výběr varianty přísluší vládě, která tak učiní na základě výsledků aktuálně probíhajících jednání s Evropskou komisí.

První varianta počítá s možností vyjmutím z povinnosti provést proces EIA, rozhodne-li tak vláda v případě nouzového stavu... (§ 4 odst. 2, § 23 odst. 7) a druhá varianta zahrnuje navíc zakotvení speciálního ustanovení, na jehož základě bude možno vydávat souhlasná ověřovací závazná stanoviska k záměrům posouzeným podle zákona č. 244/1992 Sb., která naplní stanovená kritéria.

Termín pro připomínky je zkrácena na tři dny a to do 23. května 2016 a dále bylo rozhodnuto o omezení okruhu připomínkových míst. Více ZDE

 

Související: