Více času na podstatné

MŽP: Probíhající změny klimatu potvrzuje nejnovější zpráva IPCC

03.04.2014 13:38

Před třemi dny se v japonské Jokohamě konala tisková konference při příležitosti zveřejnění druhé části 5. hodnotící zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), která nese název Dopady změny klimatu, adaptace a zranitelnost. Současně bylo zveřejněno shrnutí pro politické představitele, které na 44 stranách shrnuje poznatky z hlavní, několikatisícistránkové dokumentace. V souvislosti s problematikou adaptace na změnu klimatu připravuje MŽP v meziresortní spolupráci „Strategii přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR“, která má v dlouhodobém horizontu pomoci České republice pružněji reagovat na změnu klimatu a přizpůsobit se jí tak, aby byly minimalizovány její negativní dopady.

Zpráva IPPC potvrzuje, že změna klimatu probíhá již nyní a její dopady v blízké budoucnosti zasáhnou všechny kontinenty i oceány. Dokument navazuje na první část zprávy s názvem Fyzikální základy, která byla prezentována v září 2013.

IPCC za několik týdnů vydá ještě poslední ze 3 dílčích zpráv a na podzim i shrnutí všech dokumentů. Do procesu přípravy těchto zpráv bylo nominováno přes 3000 vědců, z toho se na vlastním textu podílí 831 autorů a editorů, přičemž až 60 % zástupců je v procesu nových (nespolupracovalo na předchozích zprávách IPCC). Druhou část připravovalo 309 autorů, kteří se kromě zpracování podkladové literatury a samotné tvorby textu museli následně vypořádat s tisíci připomínek téměř od 2000 recenzentů. Ministerstvo životního prostředí v nejbližších týdnech zajistí český překlad shrnutí Zprávy pro politické představitele, které bude přístupné na internetových stránkách.

Pozorované dopady změny klimatu jsou plošné a významné a dotýkají se všech kontinentů i oceánů. Se změnou klimatu jsou spojena zásadní rizika pro lidskou společnost a ekosystémy související s dodávkami potravin a potravinovou bezpečností, dostupností vody, narušením hydrologických režimů i častější přítomností extrémních povětrnostních událostí jako jsou bouře, hurikány, vlny extrémních veder, povodně nebo sucha. Předpokládá se, že změna klimatu ovlivní hospodářství jednotlivých zemí a může mít i vliv na sociální a bezpečnostní situaci, zejména v rozvojovém světě, který je změnou klimatu nejohroženější.

Dle 5.  hodnotící zprávy 2. pracovní skupiny Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) je proto nejvyšší čas přijmout opatření ke zmírnění těchto rizik.

Česká republika musí očekávat kromě vyšších teplot i vyšší variabilitu srážek, tedy výskyt velmi suchých i velmi vlhkých období a nerovnoměrné plošné rozdělení srážek. Častěji se vyskytnou sucha s dopadem na zemědělskou produkci a na celé národní hospodářství. Zásadní je proto zadržování vody v krajině a systematické nakládání s krajinou.

5. hodnotící zpráva IPCC nabízí nejkomplexnější shrnutí vědeckých poznatků o změně klimatu za posledních několik let. V říjnu 2013 byla představena 1. část zprávy věnovaná fyzikální podstatě změně klimatu, nyní byla zveřejněna zpráva 2. pracovní skupiny zaměřená na adaptace a zranitelnost, v polovině dubna 2014 se očekává vydání poslední části zprávy věnované možnostem zmírnění změny klimatu (mitigace). Souhrnný report bude zveřejněn v říjnu 2014.

 

Tajemník OSN navštíví Prahu

Zprávy IPCC představují důležitý impuls pro nadcházející vyjednávání o novém režimu ochrany klimatu po roce 2020 (nová mezinárodní dohoda by měla být přijata v roce 2015). V této souvislosti plánuje generální tajemník OSN Pan Ki-mun zorganizovat v září 2014 Klimatický summit pro politické představitele za účasti širokého spektra zástupců byznysu i akademické komunity, který by měl uvedené mezinárodní vyjednávání podpořit. Generální tajemník OSN navštíví v pátek Prahu a sejde se s politickou reprezentací, včetně ministra Richarda Brabce.

 

Adaptační strategii ČR

V souvislosti s problematikou adaptace na změnu klimatu připravuje MŽP v meziresortní spolupráci „Strategii přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR“ (tzv. „Adaptační strategii ČR“), která má v dlouhodobém horizontu pomoci České republice pružněji reagovat na změnu klimatu a přizpůsobit se jí tak, aby byly minimalizovány její negativní dopady. Návrh této strategie bude do konce roku 2014 předložen vládě ke schválení. Součástí strategie jsou informace o pozorovaných změnách klimatu na území ČR v kontextu celosvětové a evropské situace a odhady vývoje klimatu v blízké a střednědobé budoucnosti. Adaptační strategie se zaměřuje na oblasti zemědělství, lesního a vodního hospodářství, biodiverzity a ekosystémových služeb, urbanizované krajiny, průmyslu a energetiky, dopravy, cestovního ruchu, lidského zdraví a hygieny, krizových situací a ochrany obyvatel a životního prostředí. V jednotlivých kapitolách jsou rozebrány možné dopady změny klimatu na uvedené oblasti a navrženy principy adaptačních opatření. Důraz je kladen na hledání optimálních řešení s využíváním synergických účinků, jako např. udržitelné využívání půdy s důrazem na zadržování vody v krajině, udržitelné hospodaření s vodami, včetně srážkových vod, adaptace ve volné i urbanizované krajině založené na ochraně a posilování funkcí ekosystémů a mnohé další.

 

Další informace:

Adaptační strategie EU - česká verze

Shrnutí (ANJ - překlad zkrácené verze bude zanedlouho k dispozici na webu MŽP)

Final Draft Report ZDE

Oficiální web panelu IPCC

Evropský informační systém pro dopady změny klimatu a adaptace

 

Související článek:

Globální oteplování je vážnou hrozbou pro lidstvo, informují Českénoviny.cz (31.3.2014)

Sucho, sinice a mizerná úroda. Tak Česko ohrožují změny klimatu (iDNES.cz, 31.3.2104)

MŽP připravuje kvůli změnám klimatu strategii pro ČR (Českénoviny.cz, 31.3.2014)

V Japonsku jedná Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC)



Zdroj: MŽP, IPCC, CENIA