Více času na podstatné

MŽP vyhlásilo novu výzvu na pořízení ekologických autobusů a výstavbu plnících stanic CNG

24.01.2014 21:42

www.mesec.czMinisterstvo životního prostředí vyhlásilo další výzvu pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) v Prioritní ose 2 - Zlepšení kvality ovzduší a snižování emisí. Výzva je určena pro projekty zaměřené na podoblast podpory 2.1.5 - Snížení imisní zátěže omezením emisí z veřejné dopravy tzv. alternativní doprava. Žádosti o podporu v rámci Prioritní osy 2 jsou přijímány od 29. ledna do 31. března 2014. V rámci podoblasti podpory je možné podporovat projekty zaměřené na: nákup autobusů městské hromadné dopravy s pohonem na CNG a výstavbu plnících stanic CNG. Projekty lze kombinovat. Tato výzva je určena pouze pro projekty, které budou realizovány na území Moravskoslezského kraje, Ústeckého kraje a Aglomerace Brno, kdy Aglomerace Brno je definována Přílohou č. 3 - Seznam zón a aglomerací zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší.

„O vyhlášení výzvy na výměnu starých autobusů za ty na stlačený zemní plyn jsme usilovali od roku 2011. V minulých dnech jsme v Bruselu se zástupci Evropské komise dojednali poslední sporné body, které bránily vyhlášení výzvy na příjem žádostí o dotaci na výměnu autobusů městské hromadné dopravy. Tuto výzvu jsme vyhlásili dnes. Nejstarší, zcela neekologické a neefektivní autobusy můžou být díky až 85% dotaci z EU nahrazeny novými, moderními autobusy na stlačený zemní plyn. Z dotace lze financovat i plnící stanice CNG pro městskou hromadnou dopravu,“ řekl ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský.

Za tuto další jednu miliardu korun navíc z prostředků Fondu soudržnosti je možné pořídit zhruba 10 plnicích stanic CNG a zhruba 154 nových autobusů MHD s pohonem CNG, a to při orientační ceně 6,8 milionu korun za autobus a 13 milionů korun za plnicí stanici.

 

Důležité upozornění k příjmu a hodnocení žádostí:

Podoblast podpory 2.1.5 je nově zařazenou podoblastí do OPŽP, která je intenzivně diskutována se zástupci Evropské komise. Na národní úrovni je již připravena a schválena veškerá administrativa, včetně schválení Implementačního dokumentu OPŽP na úrovni Monitorovacího výboru OPŽP. V této chvíli je v přípravě změna Programového dokumentu OPŽP, kterou musí schválit Evropská komise.

S ohledem na výše uvedené skutečnosti musíme žadatele upozornit na fakt, že žádosti budou přijaty, ale samotné zahájení hodnocení žádostí (Specifická kontrola přijatelnosti - akceptace) bude ze strany Fondu zahájeno až po schválení změny Programového dokumentu OPŽP Evropskou komisí.

 

Dokumenty ke stažení:

Dokumenty k LVII. výzvě

 

Zdroje: MŽP, SFŽP

Foto: mesec.cz