Více času na podstatné

Státy přijaly změnu Montrealského protokolu, která má podpořit ochranu klimatu a ozonové vrstvy

15.10.2016 09:47

Na klimatické konferenci ve Rwandě se dnes zhruba 150 zemí dohodlo postupně omezit používání fluorovaných uhlovodíků (HFC), což je jedna z kategorií takzvaných skleníkových plynů, které přispívají k oteplování planety. Výsledek jednání, který podle agentury Reuters představuje další významný milník v boji proti globálním klimatickým změnám, dnes oznámil rwandský ministr přírodních zdrojů Vinncent Biruta. HFC se využívají například v ledničkách.

Dohoda, ke které se připojil i americký ministr zahraničí John Kerry, rozděluje země do tří skupin. Každá ze skupin pak má vytyčený vlastní termín pro splnění podmínek ujednání.

Rozvinuté země, jako jsou Spojené státy či většina Evropy, se zavázaly snížit používání průmyslově produkovaných HFC o deset procent do roku 2019. Rozvojové státy, které jsou rozděleny do dvou skupin, zmrazí užívání zmíněných plynů do roku 2024, respektive 2028, poté využívání HFC začnou postupně snižovat.

HFC se používají jako náhrada freonů například v ledničkách či klimatizacích. Tyto plyny sice podle vědců nepoškozují ozonovou vrstvu, ale přispívají k oteplování planety.

Evropská unie již přijala legislativu, kde je problematika snížení spotřeby a emisí látek HFC pokryta nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 517/2014, o fluorovaných skleníkových plynech, které je účinné od 1. ledna 2015 a platí přímo v členských státech EU.

Více informací o Montrealsakém protokolu najdete na webu Ministersva životního prostředí - ZDE.

 

 

Čtěte také:

Ledničky a klimatizace musí být ekologičtější. Dohodlo se na tom přes 150 států (15.10.2016)

 

 

Zdroj: ČTK, MŽP