Více času na podstatné

Na část stavebního zákona míří ústavní stížnost

23.08.2017 08:40

Skupina sedmnácti senátorů navrhla Ústavnímu soudu, aby zrušil část novely stavebního zákona. Odstranit chce pasáže, které ruší nebo omezují účast spolků a tím i veřejnosti ve stavebních řízení, což vadilo hlavně ekologickým organizacím. Návrh iniciovala Strana zelených.

Senátoři navrhli Ústavnímu soudu odstranit z novely pasáž, která ruší možnost účasti spolků ve správních řízeních vedených stavebními úřady podle stavebního zákona, pokud se o záměru nevede proces posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Napadli rovněž ustanovení, která omezují možnost přezkumu zákonnosti závazných stanovisek vydávaných pro účely řízení podle stavebního zákona.

Opatření proti spolkům pokládají navrhovatelé za nepřiměřené omezení základního práva obyvatel domáhat se svých práv na užívání majetku, popřípadě práv na přístup do krajiny a na obecné užívání veřejné zeleně a lesa. Novelou prý lidé z okolí stavby, kteří nevlastní sousední pozemky nebo stavby, ztratili možnost ovlivnit rozhodování stavebního úřadu alespoň prostřednictvím spolků.

Návrh senátorů vychází ze stanoviska 22 expertů čtyř právnických fakult.