Více času na podstatné

Na monopolní trh recyklace obalů míří nový hráč

14.03.2014 09:48

Společnost Interseroh Czech a.s. požádala Ministerstvo životního prostředí o udělení autorizace, aby mohla v České republice zajišťovat zpětný odběr a využití použitých obalů od firem, kterým tato povinnost přísluší ze zákona. Tímto krokem by měl být v ČR prolomen monopol, který trvá od roku 1997. Vstup nového hráče na trh přinese výhody obcím, tzv. povinným osobám i občanům.

Sběr použitých obalů a odpadů z obalů se v ČR děje prostřednictvím systému barevných kontejnerů na tříděný odpad, rozmístěných ve městech a obcích. Kontejnery, svoz a recyklace odpadu z nich jsou financovány z poplatků hrazených firmami, které na trh uvádějí balené zboží. V současnosti v ČR existuje jediný monopolní systém, který s poplatky za zajištění zpětného odběru a využití odpadu z obalů nakládá, a to EKO-KOM.

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že z větší konkurence na trhu s použitými obaly těží všechny zainteresované strany. V Německu od roku 2003, kdy došlo k prolomení monopolu, náklady na ekologickou likvidaci obalů výrazně poklesly. Náklady na sběr obalů z domácností a jejich zhodnocování, které v konečném efektu nese prostřednictvím cen výrobků spotřebitel, klesly z někdejší výše přibližně 2 mld. euro na hodnotu nižší než 1 mld. euro. Snížení nákladů odpovídá minimální úspoře 50 euro ročně na jednu rodinu.

„Jsme si jisti, že také v ČR je velký prostor pro zefektivnění sběru a recyklace obalů. Je tomu tak v každém monopolním prostředí,“ říká Ivan Václavek, generální ředitel Interseroh Czech a.s. Speciálně v ČR by měly postupem času ušetřit nejen firmy, ale také obce. Současný systém je totiž nutí zajišťovat si svoz jednotlivě a vyjednávat s firmami, které odpad fyzicky svážejí. Především menší obce s nižší vyjednávací silou pak příspěvky, které dostanou ze systému, musejí navyšovat z vlastních prostředků. „Z naší zkušenosti víme, že systém, kdy za obce vyjednáváme s podniky odpadového hospodářství my, vede k lepším cenám a šetří obecní pokladny,“ vysvětluje I. Václavek.

V Interseroh Czech se spojilo několik společností. Kromě firmy profitara GmbH ze skupiny ALBA, jedné z deseti největších světových společností v oblasti odpadového hospodářství s ročním obratem 2,9 miliardy euro a 9000 zaměstnanci (2012), jde o několik českých subjektů z nápojového a potravinářského průmyslu.

Akciová společnost Interseroh Czech byla založena 30. června 2013 a sídlí v Praze. V současnosti poskytuje poradenství v oblasti likvidace, zpětného odběru a recyklace obalů.

Podle zákona č. 477/2001 Sb. o obalech mají všechny právnické i fyzické osoby, které uvádějí na český trh obaly nebo balené výrobky v určitém, zákonem daném objemu, povinnost zajistit jejich zpětný odběr a využití. Mohou tak učinit sami, přenést tuto povinnost na jinou osobu, nebo uzavřít smlouvu se subjektem, který má pro tuto činnost autorizaci udělenou Ministerstvem životního prostředí (tzv. autorizovaná obalová společnost).

V České republice se každoročně vyprodukuje téměř milion tun obalů na jedno použití a téměř dva miliony tun obalů použitelných opakovaně (vratných).

 

ALBA Group se svými značkami ALBA a Interseroh působí prostřednictvím přibližně 200 dceřiných společností a společností s kapitálovou účastí nejen v Německu, ale i v řadě dalších evropských zemí, v USA a v Asii. Obrat ALBA Group dosáhl v roce 2012 2,9 miliardy euro, počet zaměstnanců je na úrovni 9000. ALBA Group je jednou z vedoucích světových společností v oblasti odpadového hospodářství.

 

Čtěte také:

Prohlášení společnosti EKO-KOM ke vstupu Interseroh do ČR

Nevratné lahve: nový střet zájmů Andreje Babiše a jeho Agrofertu (HN, 13.3.2014)

Prohlášení společnosti EKO-KOM ke vstupu Interseroh do ČR


 

Zdroj: TZ Interseroh Czech a.s.