Více času na podstatné

Na MPO se diskutovalo na aktuální téma "Problematika výkupu kovů v ČR"

30.04.2015 07:58

PREZENTACE KE STAŽENÍ Cílem semináře byla výměna zkušeností mezi veřejnou správou a zástupci recyklačního průmyslu v zájmu posílení prevence negativních jevů spojených se sběrem kovových odpadů a nalezení efektivního modelu komplexního přístupu k řešení problematiky.

Podstatou je efektivní výkon kontrolních pravomocí, který ve svém důsledku přispěje ke snížení či eliminaci přestupků a trestných činů při výkupu kovů. Cílem řešení je minimalizovat negativní dopady na průmysl druhotných surovin, kterými jsou například snižování počtu pracovních míst ve firmách provozujících sběr a výkup odpadů a zpracování odpadů, zvyšování administrativní zátěže, což v důsledku vede ke snížení konkurenceschopnosti firem v evropském měřítku. Zároveň je ale nutné realizovat takové kroky, které povedou k minimalizaci společensky negativních jevů, které jsou na výkup kovů navázány.

V úvodní části semináře vystoupil náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický, který představil Politiku druhotných surovin ČR a souvislosti s diskutovaným tématem. Zejména upozornil na význam druhotných surovin, na potřebu zvýšení podpory jejich získávání, zpracování a využívání, neboť se jimi nahrazují deficitní primární suroviny potřebné pro průmysl ČR. Tento trend je v plně v souladu s novým směrem Evropské unie, kterým je oběhové hospodářství — přeměna odpadů na zdroje.

Náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová představila návrh Komplexního řešení problematiky negativních jevů při výkupu kovových odpadů v ČR, zpracovaný MŽP a mezirezortní pracovní skupinou. Aktuální vývoj legislativy v oblasti výkupu kovů a dopady na recyklační průmysl následně zhodnotil výkonný ředitel Svazu průmyslu druhotných surovin ČR Petr Šulc, který rovněž představil připomínky SPDS ČR k návrhu komplexního řešení. Na semináři dále vystoupili zástupci Ministerstva vnitra, ČIŽP a ČOI s výsledky své kontrolní činnosti a seznámili účastníky s možnou prevencí zjištěných nedostatků.

Do diskuze se zapojila řada účastníků, mezi kterými byl i předseda Svazu výkupců a zpracovatelů druhotných surovin pan Petr Miller. V diskuzi nejčastěji zazněl požadavek na provádění kontrol tzv. "šedé zóny", nikoliv pouze provozovatelů sběren, kteří mají živnostenské oprávnění a další potřebná povolení k této činnosti. Dalším akcentovaným požadavkem byla větší součinnost orgánů veřejné správy při dozorové činnosti. Seminář poté uzavřeli závěrečným slovem náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický, náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová a výkonný ředitel Svazu průmyslu druhotných surovin ČR Petr Šulc s tím, že je potřebné vzájemně komunikovat a společně hledat efektivní řešení této problematiky za účasti všech dotčených subjektů.

Seminář pořádal Svaz průmyslu druhotných surovin ČR a Unie zaměstnavatelských svazů ČR ve spolupráci s MPO a Ministerstvem životního prostředí. Seminář byl určen pro podnikatelskou sféru, odbornou veřejnost, veřejnou správu, poslance a senátory a další.

 

Dokumenty ke stažení:

 

 

Zdroj: MPO