Více času na podstatné

Na MŽP se podruhé sešla pracovní skupina k budoucí cestě České republiky v odpadovém hospodářství

23.04.2013 08:17

Na Ministerstvu životního prostředí se podruhé sešla pracovní skupina k budoucí cestě České republiky v odpadovém hospodářství. Pracovní skupina dospěla ke konsensu v oblasti zákazu skládkování netříděného směsného komunálního odpadu. Shoda mezi experty panuje i v tom, že není třeba legislativních úprav Integrovaných systémů nakládání s odpadem v novelizovaném zákonu o odpadech. Převážná většina zúčastněných se přiklání k odklonu netříděného směsného komunálního odpadu od jeho skládkování ve prospěch jeho využívání materiálního a energetického.

Ke konsensu dospěla pracovní skupina (sestavená ze zástupců z řad státní správy, jakými je Ministerstvo životního prostředí, Státní fond životního prostředí, Česká inspekce životního prostředí, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo financí, spolu se členy asociací a sdružení reprezentující hlavní subjekty spojené s odpadovým hospodářstvím) ve směřování k budoucímu zákazu skládkování netříděného směsného komunálního odpadu, a to přibližně v termínu deseti let od účinnosti novely zákona o odpadech, tedy mezi roky 2023 – 2025. Shoda mezi experty panuje i v tom, že není třeba legislativních úprav Integrovaných systémů nakládání s odpadem (ISNO) v novelizovaném zákonu o odpadech. Převážná většina zúčastněných se přiklání k odklonu netříděného směsného komunálního odpadu od jeho skládkování ve prospěch jeho využívání materiálního a energetického.

"Naší prioritou zůstává zvýšená opatrnost v naplánování postupného navyšování poplatků tak, aby nemělo negativní dopad na občany a průmysl," dodal na konci jednání náměstek ministra pro sekci technické ochrany životního prostředí Tomáš Podivínský.